sveti petar i pavle

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava uspomenu na Svete apostole Petra i Pavla. Uobičajen narodni naziv za ovaj praznik je Petrovdan.

Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovijednicima i učiteljima novozavjetne vjere.

Sveti apostol Petar porijeklom je bio Jevrejin, i prije nego što je postao apostol božiji zvao se Simon. On je brat svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Po zanimanju je bio ribar, po prirodi prostodušan i bogobojažljiv, držao se zapovijesti Gospodnje. Bio je oženjen sestrom apostola Varnave.

Njegov brat Andrej, rekao mu je jedan dan: „Mi nađosmo Mesiju, Hrista“ i odveo ga k’ Isusu, a Isus, pogledavši ga rekao mu: „Ti si Simon, sin Jonin, ti ćeš se zvati Kifa (Petar)„(Jov. 1,42).

On je prvi od učenika jasno izrazio vjeru u Gospoda Isusa rekavši: „Ti si Hristos, Sin Boga živoga“ (Mat. 16, 16).

Njegova vjera se postepeno utvrđivala, jer kada je Gospod izveden pred sud, Petar ga se tri puta odrekao, ali se zbog toga pokajao i postao potom silni i neustrašivi propovijednik Jevanđelja.

Sam Isus je potvrdio Petra kao vrhovnog pastira svoje Crkve. Nakon doručka Isus je upitao Petra: "Petre, ljubiš li me više nego ovi?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim." Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!"

Upitao ga po drugi put: "Petre, ljubiš li me?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi ovce moje!"

Upitao ga treći put: "Petre, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!" ” (Iv 21:15 17).

Po vaznesenju Gospoda našeg, sveti Petar, kao vrhovni među apostolima bio je prvi učitelj i propovijednik. Vjeruje se da mu je Hristos dao ključeve nebeskog carstva.

Car Neron ga je osudio na smrt, i bio raspet na krst, ali naopako, jer su smatrali da nije dostojan iste smrti kao Gospod.

Sveti apostol Pavle se prije apostolstva zvao Savle. Porijeklom je iz grada Tarse. Najprije je bio gonitelj hrišćana i njihov mučitelj, ali Gospod ga je izabrao za svog učenika.

Na putu za Damask javio mu se sam Gospod i rekao mu: „Savle, Savle, zašto me goniš?". Savle odjednom oslijepi, pa ga vratiše u Damask. Tu je sreo apostola Ananiju kome je Gospod zapovijedio da iscjeli Pavla i obrati ga vjeri u Gospoda Hrista.

Ananije se začudio i rekao: “Gospode , ta on je došao da progoni , neprekidno da progoni nas hrišćane”. Spasitelj mu je rekao: “On će biti veliki svetilnik i veliki stradalnik za ime moje”. I zaista, Ananije je krstio apostola Pavla, blagoslovio ga i on je progledao.

Pri krštenju Savle je dobio ime Pavle i posvetio se apostolskoj službi. Propovijedao je Jevanđelje širom svijeta.

Kroz sve godine svog propovijedanja on je iz dana u dan visio kao o jednom slabom končiću između života i smrti.

Pošto je ispunio sve dane i noći trudom i stradanjem za Hrista, organizovao crkvu po mnogobrojnim mjestima, i pošto je dostigao tu mjeru savršenstva, mogao je reći: "Ne živim ja nego Hristos živi u meni".

Posječen je u Rimu, u vrijeme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Ne smijemo zaboraviti da je naše Trebinje blagosloveno posjetama Svetog Pavla i Svetog Petra.

Po narodnom vjerovanju, Sveti Petar je sa Svetim Savom zamijenio verige, pa se zato dešava da su na Savindan dani topli, a oko Petrovdana svježi.

Tropar Svetim Apostolima Petru i Pavlu

Crkva Prvenstva Svetog Petra nalazi se na obali Galilejskog jezera, na mjestu gdje se uskrsli Isus sastao sa svojim učenicima.

Ne zna se tačna godina izgradnje prve crkve na ovom mjestu. Zna se da je prvu crkvu podigla carica Jelena.

Neki dokumenti, još iz devetog vijeka, zovu je različito - Mensa Domini, Tabula Domini, Crkva Dvanaest sjedišta, ili Crkva Vatre.

Iz srednjovjekovnih spisa znamo da je crkva bila posvećena posebno među apostolima: „U podnožju brda nalazi se crkva svetoga Petra, vrlo lijepa, ali napuštena“, govorio je hodočasnik 1102. godine.

Poslije različitih promjena, crkva je konačno razrušena 1263.godine.

crkva prvenstva svetog petra

Sadašnju su izgradili franjevci 1933. godine na temeljima antičke kapelice, i zove se Crkva Prvenstva svetoga Petra kako bi se naznačilo mjesto na kojem je Isus potvrdio Petra kao vrhovnog pastira svoje crkve.

crkva prvenstva svetog petra 1

Stijena na kojoj je uskrsnuli Isus prema predanju doručkovao sa svojim učenicima

Arheološka iskopavanja 1969. godine potvrdila su da se pod Crkvom Prvenstva svetoga Petra nalaze ostaci dvije starije crkve.

Jedna, koja datira s kraja četvrtoga vijeka i druga, izgrađena od kamena, stotinu godina kasnije.

Njeni ostaci se mogu vidjeti na spoljnim zidovima crkve. Obe crkve obuhvatale su stijenu koju se zove “Isusov sto”, koji se nalazi ispred oltara.

To je stijena na kojoj je Isus doručkovao sa svojim apostolima.