velibor sipovac roman progon.jpg

U Banjaluci je sinoć promovisan roman "Progon" autora Velibora Šipovca.

O romanu su govorili sveštenik Aleksandar Pavičar, istoričar Željko Vujadinović i autor.

Roman "Progon" objavljen je u izdanju AS izdavaštva Zvornik i SPKD Prosvjeta.

Radnja romana se odvija u različitim vremenskim perodima i tiče se progona hrišćana i Crkve kroz vijekove, od Hrista do danas. Prvi dio se veže za rimski period i vladavinu cara Decija Trajana, u čije vrijeme su bili surovi progoni hrišćana. Drugi dio je o poslijekosovskom periodu, treći dio o periodu poslije Drugog svjetskog rata, a četvrti dio je, ukratko, sadašnje vrijeme sa obilježjima dolaska posljednjih vremena.

Svi dijelovi romana osim prvog su vezani za naše, srpsko, podneblje. Recenziju su napisali protojerej-stavrofor iz Nikšića, Dragan Krušić. On je bio sudionik progona, čak i zatvorenik, u Crnoj Gori. Pored njega, sa stručnog aspekta svoju riječ je dao Željko Vujadinović, univerzitetski profesor istorije iz Banjaluke.

Knjiga je autorov šesnaesti naslov. Njegov književni opus sadrži romane, zbirke poezije i monografije. Pojedini naslovi su doživjeli i više izdanja.

Šipovac je član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije, dobitnik mnogih priznanja, a radovi su mu objavljivani u zbornicima, časopisima i internet portalima.

Poezija mu je prevođena na ruski jezik, a o knjigama su pisali i govorili mnogi istaknuti književnici i akademici.