Izlozba zmijanjski vez trebinje2.jpg

U Trebinju je večeras otvorena izložba Muzeja Republike Srpske pod nazivom "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" na kojoj je predstavljeno 60 eksponata Muzeja Srpske, kao i radovi udruženja koja izrađuju Zmijanjski vez u ovom vijeku.

Muzej Republike Srpske ovom izložbom predstavlja priču o vezu koji se od 2014. godine nalazi na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva, kao prvi elemenat uvršten iz Republike Srpske, BiH.

Postavka izložbe sadrži i fotografije iz foto-dokumentacije Muzeja Republike o upisu Zmijanjskog veza na Uneskovu listu.

Autor izložbe, koja je večeras otvorena u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, muzejski savjetnik, etnolog Danijela Đukanović rekla je novinarima da su predstavljeni eksponati Muzeja Republike Srpske koji su izrađeni krajem 19. i početkom 20. vijeka, kao i predmeti udruženja koja rade Zmijanjski vez u 21. vijeku.

IMG_20210709_40125.jpg

"Upravo zbog svih tih predmeta, koje danas izrađuju ljudi i koji su prepoznali značaj ovog veza, kao svog kulturnog i nacionalnog identiteta Zmijanjski vez je upisan na Uneskovu listu", istakla je Đukanovićeva.

Etnolog u Muzeju Hercegovine Božana Đuzelović rekla je da je ova ustanova, koja se bavi zaštitom i promocijom nematerijalnog nasljeđa u preliminarnu listu uvrstila Nevesinjsku olimpijadu, sir iz mijeha i pečenje žežnice.

"Posebno smo ponosni na to da je Zmijanjski vez prvi iz Republike Srpske i BiH koji je uvršten na Uneskovu listu nematerijalnog nasljeđa", naglasila je Đuzelovićeva.

Izlozba zmijanjski vez trebinje1.jpg

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju praktikuju žene na Zmijanju, visoravni pored Banjaluke.

Ovaj vez je od sredine 19. vijeka do danas zadržao svoju ornamentalnu formu, specifične je izrade, tamnoplave boje i u njegovoj izradi uvijek se koriste određene tehnike.

Zmijanjski vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu.

Izložba je organizovana u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.