Izlizba nepoznati evropljani trebinje2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba crno-bijelih fotografija "Nepoznati Evropljani" Kurta Kaindla čije fotografije prate tekstovi Karl-Markusa Gausa.

Na oko pedesetak fotografija prikazane se manje etničke skupine koje žive u Evropi poput Kočevara u Sloveniji, Lužičkih Srba u Njemačkoj, sarajevskih Sefardia, Arberešina u Italiji.

Fotografije su nastale tokom putovanja kroz Evropu u periodu od 1999. do 2003. godine. Na fotografijama Kurta Kaindla prikazana u oronula stara groblja, živopisni gradovi, ljudi, a tekstovi Karl-Markus Gausa prate fotografije, priča o manjinama i iskustvima koja su doživjeli tokom putovanja.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller je istakla da su autori izložbe pozvani da dođu u BiH.

"Izložba je prikazana u mnogim zemljama, a nakon Sarajeva došla je i u Trebinje", istakla je Kernthaller.

Izlizba nepoznati evropljani trebinje1.jpg

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić je rekla da grad podno Leotara postaje prestižna i referentna destinacija za kulturu, lijep ugođaj i turizam.

"Porodica je temelj održanju tradicije i kulture i ne moramo biti tako zatvoreni da budemo samo svoji, ali moramo čuvati ono što mi jesmo, našu tradiciju, izvornost", kazala je Skočajićeva.

Izložbu fotografija “Nepoznati Evropljani” organizuju Austrijski kulturni forum Sarajevo i Kulturni centar Trebinje u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.

Izložba je otvorena do 24. jula.