festival filma trebinje 2020 (1).jpg

Manifestacija "Trebinjsko kulturno ljeto" i ove godine je grad na jugu Srpske smjestila u centar kulturnih dešavanja u koji svi žele doći, izjavila je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić.

"Trebinje postaje prestižno mjesto za ljetna kulturna dešavanja", navela je Skočajićeva.

Skočajićeva je istakla da je manifestacija "Trebinjsko kulturno ljeto", koja je u toku, ove godine planirana kao da pandemije virusa korona neće biti, te dodala da javne ustanove imaju mnogo ideja, budući da su se svi uželjeli kulturnih događaja, jer je ova manifestacija prošle godine bila u manjem obimu zbog epidemije.

sladjana skocajic.jpg

"Svi smo se zaželjeli događaja, naše javne ustanove imaju mnogo ideja, ali filter za manifestaciju `Trebinjsko kulturno ljeto` mora postojati, osnov je kvalitet, raznovrsnost i tradicija", navela je Skočajićeva.

Ona je dodala da mnogo ponuda pristiže svaki dan za brojne manifestacije, pa je Gradski savjet dao preporuku da se, osim Savjeta za "Trebinjsko kulturno ljeto", formira i Savjet za kulturne manifestacije koji bi pravio filter kulturnih dešavanja.

"Imamo mnoštvo ponuda i zaista je vještina odabrati prioritete, trudimo se da djelujemo na tom planu", naglasila je Skočajićeva.

festival festivala 2018.jpg

Ona je rekla da je "Trebinjsko kulturno ljeto", koje se svake godine održava od maja do oktobra, ove godine veoma bogata manifestacijama od kojih su mnoge tradicionalne, a posjetioci gotovo svake večeri mogu da prisustvuju nekoj izložbi, promociji knjige i sličnim kulturnim događajima.

Skočajićeva je navela da su trenutno u toku pripreme za tradicionalni "Festival festivala dramskih amatera regiona" koji bi trebalo da se održi krajem mjeseca.

"Poslije toga će biti internacionalni Festival klasične muzike `Music and more Fest", koji će početi 4. avgusta, a trajaće do 9. avgusta", najavila je Skočajićeva.

Prema njenim riječima, traži se pogodan termin i za Deveti festival mediteranskog i evropskog filma "Trebinje 2021" u okviru koga će biti prikazano 20 najnovijih ostvarenja iz oblasti Mediterana i Evrope.

Skočajićeva je napomenula da se vodi računa da se termini kulturnih događaja ne preklapaju, kako bi svi građani mogli da dođu i pogledaju nešto od ponuđenog, ali i zbog medijskog praćenja.

festival klasicne muzike.jpg

Ona je dodala da je prošlog vikenda u gradu pod Leotarom održano više kulturnih manifestacija i izrazila zadovoljstvo što su sve bile veoma posjećene.

Skočajićeva je istakla da se manifestacija "Trebinjsko kulturno ljeto" svake godine pokušava unaprijediti i obogatiti sadržaj nečim novim, pa će tako ove godine Gitarijada biti organizovana na drugačiji način.

"Radiće se mnogo ozbiljnije u smislu brojnosti grupa, kvaliteta izvođača i promocije, tako da očekujemo nešto što bi trebalo da bude slično `OK festu`", navela je Skočajićeva.

Ona je rekla da je Gitarijada planirana u septembru, kao i da je kruna "Trebinjskog kulturnog ljeta" manfestacija "Dučićeve večeri poezije" koja će "ove godine biti u punom sjaju". 

vece folklora pored trebisnjice 2019 (3).jpg