milorad dodik.jpg

Nekadašnji saradnik zemunskog klana Đorđe Vasiljević zvani Atila (39) otkrio je svojevremeno policiji da se sprema atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, ali mu istražni organi nisu povjerovali, prenose mediji u Srbiji.

"Milan Jurišić Jure i Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala su mi polovinom februara 2003. ponudili novac da učestvujem u ubistvu Đinđića, ali sam to odbio. Pao sam zbog nekih krivičnih dela i 4. marta sam beogradskoj policiji rekao da se sprema atentat na premijera Srbije. Nisu mi verovali. Samo osam dana kasnije to se i dogodilo", rekao je Vasiljević za Balkan info.

Atila, koji nezvanično važi za najinteligentijeg srpskog kriminalca jer ima stepen inteligencije čak 141, šokirao je javnost i 2008. godine kad je poslije bjekstva iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i hapšenja na granici sa BiH izjavio da je zajedno sa Vladom Budalom trebalo da ubije tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika za šta mu je navodno bilo obećano 100.000 evra.

"Ubistvo je naručio izvesni Jandrek, vođa mafijaškog klana iz Hrvatske, a detalji likvidacije ugovoreni su u Beogradu posle mog bekstva iz zatvora. Upravo ja sam trebalo da budem izvršilac atentata i da u premijera Dodika pucam iz snajpera. Logističku podršku trebalo je da mi pruže izvesni Cviko iz Banjaluke i Vlada Budala", ispričao je tada Vasiljević.

Atila je otkrio i da je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pobjegao zajedno s kumom Stevanom Latinkovićem i da su se neko vrijeme krili u Beogradu gdje su se susreli s hrvatskim mafijašem Jandrekom.

"Tada mi je rekao da treba da odem u Banjaluku i ubijem premijera RS, a ako to ne bude izvodljivo, onda da likvidiram nekog njemu bliskom", rekao je Atila za Balkan info.

Poslije toga je zatražio politički azil u BiH uz tvrdnje da je žrtva političkog progona u Srbiji, a zatim je prilikom saslušanja otvorio dušu i priznao učešće u mnogim kriminalnim dijelima. Priznao je i vezu s mnogim kriminalnim grupama u Srbiji i regionu i rekao da je s njima učestvovao u kriminalu na području Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske, Slovenije...

Pripremu atentata potvrdile su i obavještajne službe i bijeljinski okružni tužilac Novak Kovačević. Prema nezvaničnim saznanjima medija, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dvadesetak dana prije hapšenja Vasiljevića upozorila je MUP Republike Srpske da odbjegli pripadnici zemunskog klana planiraju atentat na Dodika, ali je plan osujećen, kao i dvije godine prije toga.

Tadašnji premijer RS je povodom tih navoda rekao da ga ne brinu informacije o pripremanju atentata na njega jer ima puno povjerenje u policiju i organe bezbjednosti u RS i dodao da se osjeća "relaksirano".