Vece folklora tb1.jpg

Dodjelom gran-pri nagrade KUD-u "Ivo Lola" iz Beograda, zlatnih statua "Jovana Dučića" za najbolji ansambl AFA "Svetozar Marković" iz Kragujevca, veteranskom ansamblu KUD "Svetozar Marković iz Novog Sada, orkestru "Svetozar Marković" iz Kragujevca i muškoj pjevačkoj grupi "Gacko" - završen je osmi Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansabala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U konkurenciji ansambala treće mesto osvojio je KUD "Pionir" iz Zrenjanina, drugo mjesto KUD "Kopaonik" iz Leposavića, a prvo mjesto KUD "Svetozar Marković" iz Kragujevca.

U konkurenciji veterana drugo mjesto i srebrnu statuu "Jovan Dučić" primilo je "Srpsko narodno kolo" iz Jagodine, a zlatnu statuu KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada. Bronzanu statuu "Jovana Dučića" u konkurenciji pjevačkih grupa dobila je ženska pjevačka grupa iz Ljubinja, drugo mjesto muška pjevačka grupa iz Ljubinja, a prvo mjesto pjevačka grupa iz Gacka.

U konkurenciji orkestara treće mjesto osvojio je orkestar KUD "Kopaonik" iz Leposavića, drugo mjesto "Svetozar Marković" iz Novog Sada, a prvo "Svetozar Marković" iz Kragujevca.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić je rekla da nagrade "Jovan Dučić" nisu dodijeljene slučajno.

"Svi znamo da je pjesnik Jovan Dučić sebe zvao 'pesnikom' kao što i mi osjećamo da je Srbija naša matica. Ovo okupljanje pokraj Trebišnjice pokazalo je još jednom da smo mi svi zajedno Republika Srpska, Srbija i Kosovo i Metohija", rekla je Skočajićeva.

Vece folklora tb2.jpg

Umjetnički rukovodilac Akademskog folklornog ansambla "Svetozar Marković" iz Kragujevca Anđela Vujović se zahvalila organizatorima na odličnoj organizaciji.

"Ovo za nas znači puno i veliki je podstrek za dalji rad. Bili smo prije dvije godine drugi, a sada smo se vratili po zlato. Trebinje smo zavoljeli, a sada smo ga obilježili i priznanjem. Ovo je predivno", rekla je Vujovićeva.

U dvije večeri na bini u Dučićevoj ulici publici se predstavilo 800 izvođača. Organizator je ANI "Jovan učić", a pokrovitelji Grad Trebinje i ERS.

IMG_20210703_36995.jpg

IMG_20210703_42443.jpg

IMG_20210703_40462.jpg

Vece folklora tb3.jpg