IMG_20210703_2356.jpg

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Trebinju uručila ključeve stanova mladim bračnim parovima u zgradi koja je napravljena za 40 porodica.

Cvijanovićeva je izrazila želju da se ovakvi projekti realizuju širom Srpske, uz ono što je rađeno na nivou republike u okviru Investiciono-razvojne banke i vladinog programa subvencionisanja kamatne stope za mlade bračne parove prilikom obezbjeđivanja prvog stana.

Ona je istakla da će ova zgrada služiti na ponos i Trebinju i cijeloj Republici Srpskoj i da je ovo za svaku pohvalu.

U Trebinju, kako je navela, prepoznaje cijeli krug davanja, obezbjeđivanja pogodnosti, stvaranja određenih pretpostavki za djecu, studente koji završe fakultete, koji se upisuju na fakultete i koji žele da odrade pripravnički staž.

Ona je dodala da je kruna svega ovakav projekat kojim je omogućeno da se mnogo jeftinije dođe do stambene jedinice, što je važno za budžet mladih bračnih parova.

"Činjenica da ih ima ovoliko i da ima ovoliko djece koja će ovdje živjeti pokazuje da je ovo bio pun pogodak. Ovdje sam da dam podršku lokalnim vlastima da nastave da rade zajedno sa svojim mještanima, ali i republičkim institucijama na stvaranju boljeg ambijenta", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, u okviru toga jedan od prioriteta je da zadrže mlade bračne parove i da se djeca rađaju u svakoj opštini i gradu Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je čestitala lokalnoj upravi za osmišljavanje ovog programa, dodajući da joj je drago čuti da je ovo podsticajno za mnoge druge opštine, koje žele da zadrže mlade bračne parove.

"Ovo će im biti jedan od primjera kako treba raditi, a republičke institucije su na usluzi svakoj lokalnoj zajednici koja želi da radi za dobrobit svojih građana", rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je zemljište na kojem je izgrađen objekat bilo u vlasništvu grada i da je cijena metra kvadratnog limitirana na 1.250 KM, a da raspolaže informacijama kako u ovom dijelu grada već prelazi 2.100 KM po metru kvadratnom.

Budući stanari morali su ispune određene uslove, da nemaju više od 38 godina, da im primanja ne premašuju 1.700 KM, a bodovan je i broj djece u domaćinstvu.

"Grad Trebinje je proveo i proceduru izbora banke koja će pratiti kreditiranje, tako da nije bilo problema u realizaciji ovog projekta", rekao je Ćurić i dodao da su mnoge lokalne zajednice poslije Trebinja krenule u realizaciju ovakvog projekta.

Radivoje Milić, kome su danas uručeni ključevi stana, rekao je novinarima da ima troje djece i da je stambena jedinicia koju je dobio površine 65 kvadrata.

On je dodao da im je ovaj projekat mnogo olakšao da riješe stambeno pitanje.