Bolnica trebinje.jpg

Od početka ove godine dvije najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hercegovini, bolnice u Trebinju i Nevesinju, zbrinule su skoro 800 pacijenata pozitivnih na virus korona.

Ova dva zdravstvena centra pokrivaju sedam opština u kojima živi oko 70.000 stanovnika i prije pandemije nisu imala infektivno odjeljenje, zbog čega je bilo neophodno unaprijediti proces rada, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

U tome im je pomogla visokokvalitetna medicinska oprema koju je donirala EU, a koja uključuje aparat za anesteziju, rendgen aparat, respiratore, ultrazvučne i EKG aparate i značajne količine zaštitne medicinske opreme.

Kako bi rasteretili postojeće bolničke kapacitete koji su u aprilu dostigli maksimum, gradske vlasti u Trebinju i nadležno ministarstvo otvorili su dnevnu bolnicu u prostorijama studentskog doma.

"Treći pandemijski talas je donio nove rekorde u broju pacijenata, pa je samo u jednom danu bolnica u Trebinju hospitalizovala 31 osobu", rekao je doktor Stanko Buha, napominjući da su kapaciteti kovid odjeljenja u Trebinju ograničeni na 27 bolničkih kreveta, uz dodatnih šest za izolaciju.

Dvije trećine ukupnih kapaciteta, bolnica u Nevesinju stavila je u funkciju zbrinjavanja pacijenata oboljelih od virusa korona.

Direktor ove bolnice doktor Velibor Milivojević istakao je da je ova zdravstvena ustanova, iako najmanja u sistemu zdravstva Republike Srpske, uspjela savladati brojne izazove i da su reorganizacija rada, primjena dostupnih protokola liječenja i vrijedne donacije bile najvažnije karike u borbi protiv pandemije.

Iako je prošlo godinu i po dana od početka pandemije, i dalje je mnogo nepoznanica. Vodeći ljudi dvije bolnice u Istočnoj Hercegovini slažu se da je donirana oprema bila ključni elemenat u pružanju adekvatne zdravstvene zaštite i njege oboljelih.

"U trenucima kada se teško dolazilo do zaštitne i medicinske opreme, dostavljena pomoć Evropske unije i UNDP-a, doprinijela je da adekvatno njegujemo naše pacijente i lakše organizujemo rad medicinskog osoblja", ističe direktor bolnice u Nevesinju.

Putem programa pomoći EU u borbi protiv virusa korona, zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj do sada su dobile medicinsku i zaštitnu opremu u vrijednosti oko četiri miliona KM, dok pomoć za navedene dvije bolnice u istočnoj Hercegovini iznosi pola miliona KM.

EU je do sada izdvojila više od 15 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Isporuka opreme započela je odmah nakon izbijanja pandemije i kontinuirano se isporučuje medicinskim ustanovama širom BiH.