Vece folklora pored trebisnjice 20216.jpg

Svečanim defileom učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici večeras je počeo osmi Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansabala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U ime organizatora Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Nebojša Ratković je istakao da je ovogodišnji festival u Trebinju okupio oko 800 folklorista iz Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i BiH. 

"Spojili smo mladost i iskustvo, a ova divna omladina pokazaće šta su donijeli iz svojih krajeva. Večeras ovo malo kolo je preplavilo Dučićevu ulicu, a hvala gradonačelniku, načelniku Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje što su pomogli da se ovaj festival održi i uspije onako kako to dolikuje nama Trebinjcima. Takođe zahvalnost i Elektoroprivredi koja je kao generalni sponzor dala podršku festivalu“, rekao je Ratković.

Vece folklora pored trebisnjice 20212.jpg

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković je istakao da je poslije pauze koja je uzrokovana pandemijom ovo jedan od prvih festivala u regiji koji će okupiti oko 800 učesnika u dvije festivalske večeri.

"Veliki broj kvalitetnih ansambala će pokazati šta znaju i na koji način oni obilježavaju, čuvaju i prezentuju folklor, tradiciju i kulturu svojih sredina. Grad Trebinje je dao maksimalnu podršku u saradnji sa ANI 'Jovan Dučić'", kazao je Bošković.

Predsjednik KUD "Pionir" iz Zrenjanina Radovan Moldovan naglasio je da treći put dolaze na jug Republike Srpske i da se domaćini uvijek potrude da ih iznenade sa nečim novim.

"Drago mi je što smo ovdje, a naši članovi već imaju svoje drugare ovdje. Igraćemo večeras igre iz Banata, a sutra ćemo se predstaviti sa rusinskim igrama.. Naša dječija grupa je spremila pjesmu tako daćemo se i sa pjesmom predstaviti publici", rekao je Moldovan čije društvo ove godine slavi 45. godina postojanja.

Vece folklora pored trebisnjice 20213.jpg

Slobodan Ilić iz KUD "Mladost" iz Gotovuše svake godine dolaze sa Kosova i Metohije u Trebinje. Za razliku od prethodnih godina sada su došli sa pjevačkom grupom.

"Ovdje smo uvijek rado primljeni i sa zadovoljstvom dolazimo. Predstavićemo se sa dvije pjesme", rekao je Ilić.

Festival je takmičarskog i revijalnog karaktera, a najboljima će sutra biti uručene zlatna, srebrna i bronzana statua Jovana Dučića, a od ove godine uručene će biti nagrade i za najbolje orkestre.

Vece folklora pored trebisnjice 20215.jpg

Vece folklora pored trebisnjice 20214.jpg

Vece folklora pored trebisnjice 20211.jpg