Crna gora.jpg

Penzioneri u Crnoj Gori koji se u julu vakcinišu prvom dozom vakcine protiv virusa korona dobiće turistički vaučer u vrijednosti od 50 evra, predviđeno je novim mjerama Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Iz tog ministarstva je saopšteno da će nove mjere važiti od sutra do 16. jula.

Novim mjerama se omogućava jedan slobodan dan nakon vakcinacije zaposlenima u državnim institucijama, a iz Ministarstva su preporučili privatnicima da slijede njihov primjer.

Ministarstvo zdravlja svim državljanima Crne Gore koji su vakcinisani "sinofarm" ili "sputnjik ve" vakcinom omogućiće besplatno pi-si-ar /PCR/ testiranje u Institutu za javno zdravlje, u svrhu putovanja u inostranstvo, ukoliko određena država to zahtijeva.

Novim mjerama povećava se dozvoljeni broj navijača na sportskim događajima, umjesto dosadašnjih 10 odsto, omogućava se da broj posjetilaca bude 30 odsto od ukupnog broja sjedišta.

Produžava se termin izvođenja muzike uživo u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata do 23.00 časa, muzika uživo na otvorenom može da se izvodi od 20.00 časova do ponoći.

Mjerama se širi lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru mogu da uđu bez testova ili dokaza o vakcinaciji protiv korona virusa i od sutra u Crnu Goru slobodno mogu da uđu državljani SAD i Kanade.

Mjere važe do 16. jula, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, one će momentalno biti pooštrene u skladu sa situacijom, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je stopa vakcinacije kod mladih dosta niska i da će država pokušati da je poveća nizom kampanja, a jedna od njih je i podjela besplatnih ulaznica za muzički festival onima koji se vakcinišu.

Ona je rekla da je u maju i junu testirano 6.389 turista od kojih je 45 bilo pozitivno na virus korona.

U Crnoj Gori do sada je data 291.621 doza vakcina protiv virusa korona. Prvu dozu vakcine primilo je 151.655 građana ili 24,5 odsto, a drugu 139.966 osoba ili 22,6 odsto ukupnog stanovništva.