sitnica-granicni-prelaz.jpg

Početak turističke sezone u Crnoj Gori više je nego dobar.

Liberalizacija uslova prelaska granice za državljane BiH i zemalja regiona, kojima nije potreban nikakav test, dokaz o vakcinaciji ili prebolovanom virusu korona, dala je rezultate.

Kapaciteti na crnogorskom primorju popunjeni su oko 65 odsto.

Prva stanica do mora granični prelaz Zupci kod Trebinja bilježi velike gužve, nalik onima iz 2019. godine pa se u dane vikenda bilježi i do 10.000 prelazaka dnevno.

"U šestom mjesecu 105.000 prelazaka u dane vikenda. Zadržavanje je do sat vremena, a radnim danima do 15 minuta. U 2019. 67.590, a ove godine 105.000 lica", izjavio je vođa tima na GP Zupci Đorđe Ćećez.

Hercegnovsku i budvansku rivijeru već su "okupirali" gosti iz zemalja okruženja, ali i Ukrajine i istočne Evrope.

Turistički i ugostiteljski radnici više nego zadovoljni početkom sezone.

"Sad smo na nivou od 65 odsto u odnosu na 2019. godinu. Sad je 11.500 turista, 1.000 domaćih, a ostalo strani. U hotelima je smješteno 4.000 turista, a ostali su u privatnim apartmanima", rekla je Natalija Terzić iz Turističke organizacije Herceg Novog.

"Početak je jako dobar", izjavio je ugostitelj Ilija Vuksanović.

Više gostiju iz Srpske i BiH očekuju i na budvanskoj rivijeri.

Boljoj povezanosti doprinijeće i nova avio-linija Banjaluka-Tivat-Banjaluka.

U lokalnoj upravi popularnog turističkog odredišta Budve nadaju se da će ovo osnažiti ne samo saobraćajne i ekonomske, nego i druge veze Srpske i Crne Gore.

Cijene smještaja i one u ugostiteljskim objektima zasad su ostale na nivou prethodnih godina, ali moguća su povećanja do špica sezone.

Zato ovog ljeta iz Crne Gore telefonirajte slobodno jer poruke i pozive plaćate kao da ste u BiH zbog ukidanja rominga u zemljama Zapadnog Balkana.

Ipak, mobilni operateri savjetuju da ih prije puta pozovete i konsulutjete se oko svih nejasnoća.

Uz bolje komunikacijske i saobraćajne veze, ali i odličnu turističku ponudu u Crnoj Gori nadaju se da će ova sezona biti jedna od boljih i da će po brojkama biti rame uz rame sa rekordnom 2019. godinom, prenosi RTRS.