Izlozba dostojevski tolstoj2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je otvorena izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ autorke Nataše Bulatović.

Riječ je o izložbi koju je priredila Biblioteka Grada Beograda, a čini je 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku.

Autorka izložbe kaže da je ideja bila da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ovu dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove, dramsku umjetnost.

„Izložba otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu. Ovu izložbu smo 2011. godine uradili za Dane srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu, a prikazana je i širom Srbije i u Banja Luci“, istakla je Bulatović.

Milosava Supić Vuković, direktor Narodne biblioteke Trebinje je rekla da je ova izložba najbolji uvod u saradnju ove dvije kulturne ustanove.

„Trebinjci njeguju sjećanje na velikane ruske književnosti i to je prepoznala Biblioteka Grada Beograda i izrazili su želju da izložba bude otvorena u našem gradu. Ovo je i najbolji način da naša ustanova oda počast ovim velikanima. Trebinjska publika moći će da pogleda izložbu u narednih 15 dana“, navela je Supić Vuković.

Izlozba dostojevski tolstoj1.jpg

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, omladinu, sport i obrazovanje je istakla da je ovo još jedno veče da Grad Trebinje otvara vrata kulturi i da očekuje da što više Trebinjaca dođe i pogleda izložbu.

"Nadam se da će što više Trebinjca pogledati dokumenta koja potvrđuju da nije mit rusko-srpski odnos, to je činjenica koja postoji i koja će postojati, prosto slovenski narodi treba da brinu jedni o drugima“, rekla je Skočajić.

Posjetioci su mogli pogledati i Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, te izabranu privatnu prepisku sa znamenitim Srbima.