panel diskusija slobodne zone1.jpg

Na Jahorini je organizovana konferencije “Global biznis egzekjutiv ritrit 2021” u okviru koje je održana panel diskusija na temu “Slobodne zone – stvaranje uslova za privlačenje investitora” u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je najavio je da će naredne sedmice biti kompletirana dokumentacija i predat zahtjev nadležnom ministarstvu za otvaranje slobodne zone u našem gradu, čime će Trebinje postati prvi grad u Republici Srpskoj koji bi imao slobodnu zonu.

"Slobodna zona u Trebinju prostiraće se na površini od oko 10 hektara, s mogućnošću proširenja na 100 hektara", pojasnio je Ćurić.

On je pojasnio da će to omogućiti bolje uslove za investiranje u ovaj grad, u kome će uskoro Srbija izgraditi i aerodrom.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da Vlada Srpske potencira formiranje slobodnih zona i da je ovaj panel organizovan zbog lokalnih zajednica u Srpskoj koje su već pokrenule inicijativu, a to su Trebinje, Bratunac, Brčko i Gradiška.

Prema riječima Košarca, u BiH postoj "defektan pristup" zakonima jer kada se jednom zakon donese, on se ne mijenja, dodavši da je njegovo mišljenje da se to mora riješiti tako što će se konstantno raditi po uzoru na zemlje koje su razvile slobodne zone.

Košarac je uputio apel nadležnim institucijama u Federaciji BiH da, poput Ministarstva privrede Republike Srpske, entitetskoj zakonodavnoj vlasti predloži zakon o slobodnim zonama, napomenuvši da su nadležni iz Srpske uputili Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izradu pravilnika o načinu primjene PDV-a.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da se nada da bi slobodna zona u Republici Srpskoj mogla da zaživi do kraja godine. 

Petričević je dodao da je ovo velika šansa za Srpsku da privuče strane investirore, dodavši da su plate u slobodnim zonama znatno veće nego van njih.

Sa jednom od najuspješnijih slobodnih zona u regionu „Pirot“ u Srbiji razmijenjena su iskustva i mapirano je buduće kretanje da se na teritoriji Srpske organizuju slobodne zone.

Menadžer slobodne zone “Pirot” Vladan Stojanović rekao je da u Srbija ima 15 slobodnih zona i da se prostiru na oko 2.200 hektara.

Stojanović je istakao da je Srbija, zahvaljujući slobodnim zonama, 2019. godine ostvarila prihod u iznosu od 4,6 milijardi evra, od čega se 2,3 milijarde evra odnosi na izvoz, dok godišnje investicije u slobodne zone u Srbiji iznose oko 200 miliona evra. 

On je istakao da u slobodnoj zoni “Pirot” posluje 20 proizvodnih kommpanija, 59 trgovačkih, te da zapošljava 6.200 radnika.