micic petrovic.jpg

U prostorijama "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ u Banjaluci danas je potpisan kolektivni ugovor između predstavnika rukovodstva ovog preduzeća i Sindikata ERS-a.

Ugovor, koji stupa na snagu sutra, potpisali su generalni direktor "Elektroprivrede" Luka Petrović i predsjednik Sindikata ERS-a Zoran Mićanović.

"Ovo je radostan dan za Srpsku, ERS, njene zaposlene... Sindikat je kroz ranije pregovore sa rukovodstvom ERS-a pokazao da je institucija koja se mora poštovati i uvažavati. Mislim da ćemo u narednom periodu našu saradnju poboljšati", rekao je novinarima Mićanović.

On je zahvalio svim strukturama koje su pomogle da se potpiše pomenuti dokument.

"Nadam se da će Sindikat ERS-a imati svoje mjesto kada je riječ o odlučivanju u preduzeću. Pored toga, mislim da naši radnici mogu mirno da spavaju, jer nijedno pravo radnika nije uskraćeno u poređenju sa nekadašnjim kolektivnim ugovorom. Čak smo određena prava i unaprijedili. Takođe, definisano je da se radni učinak isplaćuje kod pozitivnog rezultata u poslovanju", rekao je Mićanović.

On je dodao da su uprava ERS-a i Sindikat na zajedničkom zadatku u smislu unapređenja i razvoja firme.

Petrović je istakao da je potpisom kolektivnog ugovora, koji stupa na snagu od 1. jula, postignuta apsolutna saglasnost na planu prava radnika ERS-a.

"Na osnovu ovog dokumenta isplaćuje se 250 miliona KM godišnje za radnike unutar sistema ERS-a. Bilo je nekih nedoumica, disonantnih tonova sa Sindikatom, ali to je prirodno kada se razgovara i o procesima poslovanja naših preduzeća. Znamo da Vlada od nas zahtijeva pozitivne rezultate i bilo je teško odmjeriti i prava radnika i troškove održavanja u svim tim sistemima kako bi se održalo pozitivno poslovanje", pojasnio je Petrović.

On je rekao da je kolektivnim ugovorom data sloboda i zavisnim preduzećima u okviru ERS-a da uz postojeća mogu da povećavaju svoja prava, zavisno od vlastitog poslovanja.

"Ako bolje posluju, mogu povećavati svoja /radnička/ prava. Ako lošije posluju, onda će biti u problemu jer Vlada neće dozvoliti negativno poslovanje", rekao je Petrović.

On je rekao da u ERS-u, zaključno sa 31. decembrom, bilo 8.800 zaposlenih, u odnosu na 2019. kada je bilo 9.900 radnika.

"Sistem reorganizacije distributivnih preduzeća doprinio je smanjenju broja radnika, a sada smo obavezni da reorganizujemo i proizvodna preduzeća u smislu optimizacije troškova, procesa, unifikacije nekih sistema rada u elektranama...", rekao je Petrović i dodao da su Sindikat i uprava firme na istoj strani kada je riječ o borbi za radnike i što bolje rezultate zavisnih preduzeća.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je izrazio zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom nakon intenzivnih pregovora i razgovora.

"Njime su regulisana sva prava na način da će radnici i zaposleni u sistemu ERS-a ostati na nivou prava koje su imali ranije, uz cilj da se stanje na tom planu u narednom periodu dodatno poboljša. S druge strane, tu su radnici da pomognu da ovaj veliki sistem bude efikasan, posluje pozitivno i ostvaruje dobit koja će se investirati u druge oblasti", rekao je Đokić.

Potpisivanju je prisustvovao izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u Jovica Vlatković.