sarovic_borenovic.jpg

SDS, PDP i DNS su danas na sastanku u Banjaluci postigli saglasnost o načelnim principima za naredne opšte izbore, ali nije bilo govora o konkretnim kandidatima.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a je rekao da se dokument o principima odnosi na borbu protiv krimina i korupcije, jačanje ekonomije, demografsku obnovu, poboljšanje zdravstvenog sistema i staranje za boračke i socijalno ugrožene kategorije.

Svi lideri su istakli da je prvi i osnovni princip očuvanje Dejtonskog sporazuma i sprečavanje prenošenja nadležnosti, čime su, vjerovatno, pokušali spriječiti eventualne napade iz redova vladajućih da se ne zalažu dovoljno za RS.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a je rekao da vjeruje da DNS kao druga najjača opoziciona stranka zaslužuje barem jednog kandidata od dvije ključne funkcije, ali da će kandidati zavisiti od dogovora svih opozicionih stranaka, dok je Šarović rekao da će od dogovora stranaka zavisiti da li će barem jedan kandidat biti iz najvećeg grada RS, Banjaluke.

Predsjednici stranaka su se na pres konferenciji trudili da pokažu jedinstvo i opredijeljenost da pobijede vladajuću koaliciju u RS, a naglasili su da u njihovim redovima ima mjesta i za Nebojšu Vukanovića na kojeg, kako su rekli, računaju.

Mirko Šarović, lider SDS-a je rekao da očekuje da će se narednim sastancima pridružiti i još neke stranke, ne precizirajući na koga misli, a istakli su da je najvažnija opredijeljenost da ostvare pobjedu.

Borenović je rekao da će 2. oktobar naredne godine odrediti sudbinu RS.

Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS, prekjuče je na svom blogu najavio da će bojkotovati ovaj sastanak, koji vidi kao pokušaj da se nametnu kandidati.

"Nije korektno da se prije sastanka, na kojem se dogovaramo, iz PDP-a daju izjave kako će se predstaviti kandidati i program i tražiti podrška, jer je to dovođenje pred svršen čin i onda razgovori i dogovori nemaju smisla", napisao je Vukanović.