klobuk.jpg

Na Klobuku, na granici između Crne Gore i Srbije i ovog Vidovdana u kapeli posvećenoj Svetom Dimitriju danas je  služen pomen za 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona koji su poginuli 1915. godine u borbama sa austrougarskim jedinicama.

U spomen-kapeli koju je, u znak sjećanja na klobučke junake, podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1924. godine, pomen su služili sveštenici Miroslav Ratković i Petar Krgović.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je  podsjetio na veliko stradanje naroda na ovim prostorima tokom Prvog svjetskog rata.

„Ono što se dogodilo ima veliku žrtvu, ali i veliko dostojanstvo i ponos. Djeluje kao da je juče bilo jer je upisano u kolektivnu memoriju, kao jedan od podviga ovog naroda, ne samo u borbi za slobodu nego i za trajni opstanak na njegovim vjekovnim ognjištima“, poručio je Ćurić.

Na današnjem skupu na Klobuku govorio je i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, kao i predstavnici Udruženja Klobuk Dragomir Benderać i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912—1918. njihovih potomaka i poštovalaca Vujadin Vuković te Novak Kujačić potomak junaka Klobučke epopeje, epski pjesnik Božo Đuranović, uz gusle je pjevao Rajko Milojević, a pjesme iz Kosovskog ciklusa pjevala je Marija Ratković.