Gornji brgat.jpg

Hrvatska bi danas mogla da stavi Bosnu i Hercegovinu na zelenu listu, što znači da bi građani BiH mogli prolaziti kroz Hrvatsku bez potvrda o prebolovanom virusu korona i vakcinaciji i bez testa, najavio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da će se o pravilima za boravak u Hrvatskoj još raspravljati.

"Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, biće predstavljeno na Štabu pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. jula prelaziti granice. Sad je cijela Evropa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njene granice. Danas će na radnoj sjednici, odnosno na odboru, biti i BiH. Kada govorimo o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas uvrđuje lista tih bezbjednih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili garancije. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost", istakao je Božinović, prenosi "Dnevnik.hr".

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj naglasio je da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije i da će tako prije doći do ublažavanja mjera.

Dodao je da bi već u avgustu u Evropi mogao postati dominantan delta soj korona virusa.

"Hoće li biti četvrtog vala ovisi samo o nama", rekao je Božinović, prenio je "Index.hr".