IMG_20210626_38476.jpg

Narodna biblioteka Trebinje organizuje književno veče akademika Gorana Petrovića iz Beograda.

Druženje sa Petrovićem je u nedjelju, 27. juna u 19 časova u bašti biblioteke.

Goran Petrović (Kraljevo, 1. jul 1961) jedan je od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca mlađe generacije, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Objavio je: knjigu kratke proze Saveti za lakši život, roman Atlas opisan nebom , zbirku pripovijedaka Ostrvo i okolne priče, roman Opsada crkve Svetog Spasa, roman Sitničarnica „Kod srećne ruke“ , zbirku pripovijedaka Bližnji, zbirku izabrane kratke proze Sve što znam o vremenu, dramu Skela, zbirku pripovijedaka Razlike i kino-novelu Ispod tavanice koja se ljuspa.

Knjige su mu štampane u preko četrdeset izdanja. Petrovićevi romani su objavljivani u prevodu na ruski, francuski, italijanski, španski jezik, poljski, bugarski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, beloruski, grčki, holandski jezik.

Prema romanu Opsada crkve Svetog Spasa, a u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, u Narodnom pozorištu u Somboru postavljena je istoimena predstava.

Nagrade:

Goran Petrović je dobitnik književne stipendije Fonda Borislava Pekića, Prosvetine nagrade, nagrade Meša Selimović, Račanske povelje, Zlatnog bestselera, Vitalove nagrade, nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, NIN-ove nagrade za 2001. godinu, Oktobarske nagrade grada Kraljeva i nagrade Borisav Stanković. Dobitnik je i Andrićeve nagrade za 2006. godinu. Nagradu Laza Kostić dobio je 2011. godine za roman Ispod tavanice koja se ljuspa.

Goran Petrović 2019. godine dobija nagradu za životno djelo Veliku nagradu Ivo Andrić.