IMG_20210626_41894.jpg

U Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda danas je predstavljena turistička ponuda Trebinja na deset tipskih štandova, na kojima su Beograđani i turisti iz inostranstva dobili priliku da probaju čuvene hercegovačke specijalitete, vina i rakije.

Pažnju je izazvalo izvođenje spleta tradicionalnih igara i pjesama iz Hercegovine Kulturno-umjetničkog društva "Alat Svislajon", a na štandovima su prestavljeni Grad Trebinje, Muzej Hercegovine, Hercegovačka kuća, vina šest vinarija, restorani, Akva park "Grad Sunca", turističke organizacije i proizvođači meda i ljekovitog bilja.

Prezentaciju Trebinja posjetio je i gradonačelnik Mirko Ćurić koji je istakao da je predstavljanje tog grada sa juga Republike Srpske i njegovih sadržaja, prvi put organizovano na ovakav način u centru glavnog grada Srbije.

Ćurić je pozvao Beograđane da posjete Trebinje, koje ima puno lijepih sadržaja, pa se svi koji jednom dođu rado vraćaju.

- Hrana je dobra, od 27 vinarija u Republici Srpskoj, 23 su u Trebinju, vjerski turizam je takođe zastupljen i ima šta da se vidi – duhovni centar Mrkonjići, rodno mjesto Svetog Vasilija Ostroškog, Manastir Tvrdoš, hercegovačka Gračanica, sve je to nešto što treba posjetiti, a imamo i najveći akvapark u regionu - Grad Sunca - naveo je Ćurić.

Kada je u pitanju broj posjeta, Ćurić je istakao da se Trebinje vraća u kolosijek i očekuje najbolju sezonu i najveći broj noćenjado sada.

- Godine 2019. imali smo posjete ljudi iz 94 zemlje svijeta, koji su zvanično prošli kroz turističku organizaciju i bilo je preko 100.000 noćenja. Ove godine u maju je veća posjećenost nego 2019. godine, a po svemu sudeći i jun će biti - naveo je Ćurić.

On je napomenuo da Trebinje ima 25 hotela, motela i prenoćišta sa više od 3.200 ležajeva i pozvao Beograđane da dođu jer još ima mjesta, ali i da rezervišu smještaj, jer se u julu, avgustu uvijek tražio krevet više.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je promocija turističkih potencijala Trebinja u Beogradu organizovana zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda, a u skladu sa dogovorom sa sastanka ministara poljoprivrede Republike Srpske i Srbije i gradonačelnika Trebinja i Beograda.

- Ovdje možemo da vidimo na najbolji način šta je to zbog čega svi kažu da je Trebinje izuzetno poželjna i interesantna turistička destinacija i da zavređuje da ga se posjeti - istakao je Cicović.

IMG_20210626_58904.jpg

Direktor TO Beograd Miodrag Popović izjavio je da Beograđani dosta znaju o Trebinju i da ove godine očekuje najveći broj posjeta Beograđana u proteklih nekoliko godina, a najavio je i predstavljanje Beograda u Trebinju.

- Ključno na ovogodišnjoj prezentaciji je činjenica da je Trebinje zaokruženo kao turistička destinacija i mi ćemo Beograđane podsetiti na tu činjenicu - rekao je Popović.

Direktor TO Trebinje Mirjana Putica naglasila je da je u Beogradu predstavljen samo dio turističke ponude, a posjetioci su mogli danas da degustiraju hercegovačka vina i med.

Ona je istakla višestru turističku ponudu Trebinja i najatraktivnije lokacije za turiste među kojima su centar grada sa ljetnom baštom Platani, živopisna zelena pijaca, Gradski park Jovan Dučić, brojni kulturno istorijski spomenici, stari grad Kastel, sa mnogo ugostiteljskih i zanatskih radnjih, Muzej Hercegovine, kao i brojni manastiri i drugi vjerski objekti.

Za ljubitelje prirode pruža se niz mogućnosti kroz paraglajding i fotosafari, a kako je naopmenula Putica, Trebinje ima blagu mediteransku klimu i nalazi se na 25 kilometara od obale Jadranskog mora.