Izlozba radova marka kusmuka4.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika "Disonanca" Marka Kusmuka. Ovo je 19. samostalna izložba, a Markova prva u gradu podno Leotara.

Predstavio se sa 47 radova (slika i crteža) velikog i malog formata koji su nastali u prethodne tri godine.

Za Kusmuka je Trebinje mjesto gdje je prije 18 godina kao "klinac" došao na polaganje prijemnog ispita na Akademiji likovnih umjetnosti.

"Imao sam prilike da upoznam Trebinje i neke divne ljude sa kojima sam 20 godina u jednom finom i prijateljskom odnosu. Odavno nisam bio ovdje i vidim da ima dosta kulturnih dešavanja i Trebinje mi je jedan od najljepših gradova ne samo u Republici Srpskoj već i u BiH", kazao je Kusmuk.

Izlozba radova marka kusmuka1.jpg

Sad se vratio u Trebinje sa izložbom i na neki način već izgrađenim stilom, ali Kusmuk za sebe kaže da je na početku svoje karijere iako iza sebe ima dosta nagrada.

"Drago mi je da ljudi sa kojima sam počinjao slikati mogu vidjeti razliku nekada i sada. Dok radimo slike nama umjetnicima je najvažniji susret sa posmatračima, ljudima koji poznaju umjetnost i onim drugim, jer je bitna povratna informacija", priča Kusmuk.

Period pandemije je za Kusmuka bio inspirativan jer je to za njega bio izduvni ventil. Sjedio je u svom ateljeu i slikao.

Izlozba radova marka kusmuka3.jpg

"Sam naziv izložbe 'Disonanca' je po značenju nesklad u zvučnosti. Ona nas asocijativno vezuje za disanje i za distancu. Po meni to postaje kao polazna informacija onoga svega jer ja o svojim slikama ne volim da pričam i puštam ljude da je svako na svoj način doživi", kategoričan je Kusmuk.

Kusmuk je studirao u Sarajevu i Rimu, a doktorske studije završio je u Beogradu, u klasi profesora Miloša Šobajića.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić otvarajući izložbu je istakla da umjetnici koji dolaze u grad na Trebišnjici nikad nisu u disonanci.

"Kao i u ovoj prostoriji ne govorim o slikama, osjeća se kad gledam prema vama koji ste došli jedna lijepa atmosfera koja je u skladu kako i treba na jednoj izložbi koja vrijedi", kratka je bila Skočajićeva.

Izlozba radova marka kusmuka2.jpg

Izložba će u narednih 15 dana biti dostupna trebinjskoj publici.