Hidroelektrana_Trebinje_I.jpg

Rukovodstva elektroprivreda Republike Srpske i Crne Gore izrazila su zajedničko opredijeljenje o izgradnji hidroelektrane "Sutorina" u istoimenom mjestu u Crnoj Gori, što bi bio prvi zajednički projekat ova dva energetska sistema.

U ERS za sada ne žele da govore na ovu temu, navodeći da je riječ samo o inicijalnom razgovoru sa kolegama iz Crne Gore. Međutim, saznanja portala TrebinjeLive.info govore i da je u ovom preduzeću preovladao stav o obustavljanju svih aktivnosti na izgradnji HE "Dubrovnik dva" zbog nezainteresovanosti hrvatske strane.

"Prije dvije godine je iz Trebinja poslata ponuda za izgradnju HE 'Dubrovnik dva' na adresu HEP-a u Zagrebu. Do danas nema odgovora. Izgradnja HE 'Sutorina' je najizglednija alternativa za taj projekat", navodi izvor našeg portala.

Izgradnjom HE "Sutorina" Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ više ne bi zavisile od proizvodnje električne energije u Platu kod Dubrovnika, u kome se svako malo dešavaju problemi koji dovode do zastoja u proizvodnji električne energije.

"Trebinjska mašina u Platu ne radi od kraja marta zbog pojačanih vibracija. U potpunosti je rastavljena i generator je poslat u fabriku 'Končar', a turbina u slovenačku fabriku 'Litostroj'. Druga mašina, odnosno mašina HEP-a je na mreži i HET i HEP sa te mašine dijele proizvodnju električne energije po 50 odsto", navodi isti sagovornik.

Izgradnjom HE "Sutorina" riješio bi se i dugogodišnji problem novske rivijere sa pitkom vodom, koja trenutno iz Goričkog jezera, kroz tunel do Plata i cjevovod kroz Konavle dolazi do Herceg Novog. Novljani za te usluge plaćaju Konavlima mjesečno oko 15.000 evra.

I za izgradnju "Dubrovnika dva" i "Sutorine" neophodno je pravljenje novog tunela za vode iz Goričkog jezera, s tim da je u Platu već ostavljen prostor za novu elektranu, pa bi njena izgradnja bila znatno jeftinija. Međutim, pošto hrvatskoj strani nije u interesu da se ovaj projekat realizuje, u ERS već neko vrijeme traže alternativno rješenje koje je pronađeno u HE "Sutorina".