Patrijarh porfirije spc.jpg

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, iznevjerila povjerenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.

U besjedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su posljednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su "oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mjesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu - iznevjerili povjerenje mitropolita".

"Iznevjerili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božiju i stavili se u službu sila ovoga svijeta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama", naveo je patrijarh.

Citirajući poslovicu "zavadi pa vladaj", patrijarh je rekao da se na taj način "jedni proglašavaju bijelcima, a drugi crncima".

Svi mi, poručio je patrijarh Porfirije, imamo svoje posebnosti i specifičnost, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumijevali.

"Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje...", poručio je patrijarh u besjedi objavljenoj na stranici TV Hrama na Jutjubu.