Koncert osnovna muzicka skola2.jpg

U Muzeju Hercegovine održan je koncert maturanata Osnovne muzičke škole i njihovih gostiju.

Mali maturanti na klaviru Ana Ratković i Danica Radmilović, gitara Helena Ivelja i Kristina Gurović, harmonika Doroteja Radanović i Stefan Grubač, violina Anastasija Žulović i Iva Koprivica, viola Elena Lambeta i flauta Marina Mučibabić izvodili su djela Betovena, Morena, Popovića, Burgmilera, Korelija, Šumana, Vivaldija, Pernambuka, Šainskog, Korčamarova i Šopena.

Prema riječima direktora Muzičke škole Dušanke Babić, 32 učenika su završili nižu muzičku školu.

"Mislim da je ovaj koncert pokazao koliko su rada i truda učenici uložili pohađajući dvije škole (osnovnu i muzičku). Nadam se da će se oni i dalje družiti sa muzikom i da neće ostaviti svoje instrumente. Htjeli smo ovim koncertom da imamo paralelu kako je kad djeca počinju, a kako je kad završavaju, kaže Babićeva.

Maturant osnovne muzičke škole Doroteja Radanović sjetila se svog prvog javnog nastupa kada je bila jako uzbuđena. 

"Iz škole nosim samo lijepe uspomene. U ove četiri godine naučila sam dosta ne samo što se tiče muzike. Mislim da je ovo kruna našeg dosadašnjeg rada i obrazovanja u Osnovnoj muzičkoj školi", kazala je Doroteja.

Duo harmonika Petar Ćurić i Luka Mandrapa (učenici drugog razreda) izveli su "Na radnoj akciji" Ištvana Saboa.

Koncert osnovna muzicka skola1.jpg

"Hvala našem profesoru koja nas je naučila da sviramo, a mi smo presrećni što smo nastupali u Muzeju. Vježbaćemo i dalje i radujemo se novom nastupu", kažu Luka i Petar.

Gosti su im bili njihovi mlađi drugari na klaviru Tara Palikuća, na gitari Staša Janković, duo harmonika Petar Đurić i Luka Mandrapa, na violini Sara Vuković, kamerni duo violončelo Emilija Jašić i klavir Nikola Tomašević, viola Ivo Karadžić Neveš, flauta Lana Biberdžić, koji su svojim nastupom uljepšali ovo veče.

Među izvođačima bilo je nagrađenih na evropskim i republičkim takmičenjima kao što su Radanović prvo mjesto u Sjevernoj Makedoniji i Portugalu, Mučibabić prva nagrada na republičkom u Banjaluci i u Šapcu, Lambeta prva nagrada na republičkom.

Koncert osnovna muzicka skola3.jpg