Darivanje krvi.jpg

Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, polaganjem cvijeća na spomenik piginulim i umrlim humanistima i Persidi Kočišević, osnivaču trebinjske službe za transfuziju, u Trebinju je obilježen međunaordni dan dobrovoljnih davalaca krvi i 55 godina od osnivanja transfuzijske službe.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Dragan Šarenac rekao je da je ovaj datum i globalni poziv da se što više ljudi uključi u dobrovoljno davanje krvi i spasavanje života.

On je naveo da je epidemija virusa korona uslovila manji broj prikupljenih doza krvi, jer su bile i manje potrebe, ali krvi je bilo dovoljno za pacijente trebinjske bolnice.

– Za 55 godina rada naše službe nikada se nije desilo da je pacijent izgubio život jer nije bilo krvi. Sve je veći broj dobrovoljnih davalaca – istakao je Šarenac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, nakon prijema organizovanog povodom međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, rekao da je ovaj grad primjer za mnoge sredine u regionu kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

– Prošla godina je bila teška, ali nijedan pacijent nije imao problem, prije nego što je zatraženo za njegovo liječenje, krv je već bila na raspolaganju – istakao je Ćurić.

Obilježavanju međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi i 55 godina od prve darovane doze u Trebinju prisustvovali su i humanitarci iz Srbije i Crne Gore.