platan tini.jpg

Nepoznato lice ili više njih je mjerom prstenovanja uništilo stablo platana na Tini, koje je posađeno prošle godine, javljaju portalu TrebinjeLive.info stanovnici ovog naselja.

Zabrinuti stanovnici Tine kažu da su primijetili da se jedno od tri nedavno posađena stabla platana suše, ne znajući o čemu je riječ obavijestili su stručna lica iz preduzeća "Komunalno". Ubrzo su saznali da je neko izvršio „profesionalnu“ mjeru prstenovanja, koja dovodi do samouništenja stabla.

„Ovo je mogao da uradi samo neko ko se dobro razumije u izvođenje ovih i sličnih mjera, jer je ovo urađeno uz pomoć kalemarskog noža. Urađeno je vrlo profesionalno, skoro nigdje nije ostavljen dovod soka i stablo je odmah počelo da se suši“, prenose nam mještani riječi stručnjaka.

Stručnjaci iz preduzeća Komunalno su izašli na lice mjesta, te su izvršili takozvano vezivanje oštećenja na platanu, ali tvrde da je veoma teško očekivati da se stablo oporavi.

Mještani Tine pozivaju komšije da, ukoliko su primjetili lice koje je ovo uradilo, isto prijave policiji, kako bi bilo sankcionisano za ovo "zlodjelo".

prstenovanje platana.jpg

S druge strane, stanovnici Tine su zabrinuti da bi ovo lice moglo da nastavi sa ekocidom, te pozivaju nadležne da reaguju i spriječe uništavanje drveća u gradu.

„Ovo samo lud, neosviješćen čovjek može da uradi. Ovo je sramota šta nam se dešava u gradu i ovakve pojave treba 'sasijeći' u korijenu“, navode mještani.