otvaranje hercegovacke kuce istocno novo sarajevo1.jpg

Na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu danas je, u okviru prigodnih svečanosti povodom Dana i krsne slave ove opštine - Spasovdana, otvorena "Hercegovačka kuća" - partnerski projekat Romanije i Hercegovine.

"Hercegovačku kuću", koja se nalazi u poslovnom dijelu nove sportske dvorane, svečano su otvorili načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, gradonačelnici Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i Trebinja Mirko Ćurić, te direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

"Otvaranjem `Hercegovačke kuće` otvaramo epohu nastavka saradnje Istočnog Sarajeva i Trebinja, a danas smo dogovorili nove vidove saradnje u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti koje doprinose boljem standardu i kvalitetnijem životu naših građana", rekao je Katić u obraćanju prisutnima.

Prema njegovim riječima, proizvodi koje nudi "Hercegovačka kuća" su brendirani i kao takvi sigurno će se naći u turističkoj i gastronomskoj ponudi Istočnog Novog Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu.

On je najavio i mogućnost realizacije sličnog projekta čiji će cilj biti osnaživanje poljoprivredne proizvodnje na području Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Ćosić je pozdravio predstavnike gradova Trebinje, Doboj i Budva, te ostale zvanice, ističući da otvaranje "Hercegovačke kuće" predstavlja direktan podsticaj jačanju realnog sektora u lokalnoj zajednici.

On je pozdravio napore uprave Istočnog Novog Sarajeva i činjenicu da će u ovoj prodavnici raditi tri novozaposlena radnika, a da će u okviru poslovnih sadržaja nove sportske sale biti zaposleno još sedam radnika.

"Trg Republike Srbije i sportska dvorana katalizatori su novog zapošljavanja", istakao je Ćosić.

Čestitajući na otvaranju "Hercegovačke kuće", on je poželio da uskoro u Istočnom Sarajevu bude otvorena i "Romanijska kuća".

otvaranje hercegovacke kuce istocno novo sarajevo2.jpg

Ćurić je ocijenio da otvaranje "Hercegovačke kuće" u srcu Romanije sa proizvodima nastalim u srcu Hercegovine predstavlja zajednički i partnerski projekat Trebinja, kao centra Hercegovine i Istočnog Novog Sarajeva, kao centra Romanije.

"Otvaranjem `Hercegovačke kuće` građani ovog područja imaju priliku da kupe najbolje hercegovačke proizvode - med, džem, prirodne sokove, rakiju, vino, prirodne kozmetičke preparate. Danas u našoj prodavnici u Trebinju imamo 120 kooperanata i više od 1.000 proizvoda", rekao je Ćurić.

On je, prenoseći pozdrave domaćina iz Hercegovine, pozvao građane Istočnog Sarajeva da posjete Trebinje i uvjere se u visok kvalitet turističko-ugostiteljsko-gastronomske ponude i gostoprimstvo ovog grada na Trebišnjici.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina predstavio je prirodne i organske proizvode koji se nalaze u ponudi "Hercegovačke kuće", za koju je rekao da je svojevrsni butik domaćih proizvoda.

"Naši proizvodi su brendirani i zdravstveno ispitani u Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske. Naša raskošna ponuda sadrži više od 1.000 prvoklasnih artikala, što je dovelo do veće potražnje od ponude na tržištu", naglasio je Dutina.

U ovoj prodavnici "Herceg hausa", koja je osim Trebinja već otvorena u Banjaluci, a uskoro će biti otvorena i u Beogradu, nude se autohtoni hercegovački proizvodi - sirevi, pršut, med, vino, čajevi, kozmetički preparati izrađeni na biljnoj bazi /melemi, kreme, eterična ulja/, te povrće i voće sa ovog podneblja.