zgrada-bileca.jpg

I dok opozicione partije predvođene SDS-om i PDP-om oštro kritikuju otpuštanja radnika u lokalnim zajednicama u kojima su izgubili izbore, ove partije u Bileći spremaju isti scenario - spremaju otkaze za radnike u tamošnjoj opštinskoj upravi.

Najavio je to u saopštenju načelnik bilećkog Odjeljenja za finansije Miljan Milićević, navodeći da su otpuštanja radnika neminovna jer im na adresu svakodnevno pristižu tužbe i presude za isplatu dugova, koje je napravila prethodna vlast predvođena Miljanom Aleksićem.

"Zbog toga, kao i zbog duga od 22 miliona maraka Opština je u veoma teškoj i nezavidnoj situaciji, pa će otpuštanje radnika biti neminovno", najavio je Milićević.

Prema njegovim navodima, samo za radove na glavnoj ulici, izvedene prije dvije godine, Opština duguje skoro 15,5 hiljada maraka.

"Okružni privredni sud u Trebinju donio je presudu kojom Opština Bileća na ime duga mora isplatiti 15.463,30 KM preduzeću 'Srbinje putevi' sa zakonskom zateznom kamatom počev od 18.12.2019. do dana isplate. Ugovor o izvođenju radova, glodanje habajućeg sloja asfalta u Ulici Kralja Aleksandra, zaključen je 7.11.2019. godine i do dan-danas, izvođaču radova nije isplaćena nijedna marka, iako se u ugovoru navodi da je rok za isplatu 30 dana od dana ispostavljanja fakture", tvrdi Milićević.

Nažalost, dodaje Milićević, ovo nije jedina presuda koju će Opština morati da plati.

"Dugovi se sa kamatom povećavaju, a pitanje je ko će 'uhvatiti' svoje potraživanje na skoro svakodnevno blokiranom računu. Naša obaveza prema građanima Bileće je da budemo transparentni, pa ćemo putem medija obavještavati o tužbama, presudama, a kada završimo reviziju, javnost će biti upoznata sa svakim detaljem, jer Opština Bileća nije u posjedu pojedinca ili grupe ljudi, kao što je to do sada bio slučaj, već naroda Bileće, koji ima pravo da zna gdje ide svaka konvertibilna marka", zaključio je Milićević u  svom saopštenju.

Milićević nije naveo koliko će radnika završiti na ulici.

Prema ranijem pisanju medija, u bilećkoj Opštinskoj upravi bi bez posla moglo da ostane čak 80 ljudi, dok platu prima oko 290 Bilećana.