Izl9ba naoda zorica kolonija kolo2.jpg

U trebinjskom Kulturnom centru otvorena je izložba slika Naoda Zorića koja je i otvorila 6. Međunarodnu umjetničku koloniju "Kolo". Za sedam dana 16 umjetnika iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore će stvarati u našem gradu.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić je rekla da su u posljednjih pet godina umjetnici u koloniji "Kolo" stvarali u Muzeju Hercegovine.

"Ovo je samo jedan novi korak, faza, a ništa se u kvalitetu nije promijenilo, ako neće napredovati. Što se tiče kolonije biće aukcija slika, a prihod će biti namijenjen u humanitarne svrhe", rekla je Skočajićeva.

Selektor i osnivač kolonije slikar Dražen Milić je istakao da će osim izložbe slika Naoda Zorića biti organizovano i još nekoliko događaja.

"Novo je što će biti i promocija knjige u petak, a biće i izložba slika i crteža Slavice Mijović iz Podgorice. Nadam se da će umjetnici kao i dosad biti svih ovih sedam dana inspirisani Trebinjem, Hercegovinom i da će ostaviti vrijedna djela", istakao je Milić.

Izl9ba naoda zorica kolonija kolo1.jpg

Naod Zorić za sebe kaže da se voli izražavati na velikom, ogromnom platnu, što ga ispunjava i daje mu motiv da se bori, radi i pobijedi, a radovi izloženi u Trebinju su nastali u posljednje tri godine.

On kaže da, kada je počeo da radi svoje gorštake - Crnogorce, nije bio svjestan toga što radi, već tek kada je postao zreliji shvatio je i sam sebi rekao 'Bože moj šta radim'.

"Shvatio sam da je to zbir gena koje nosim, a Crna Gora i Hercegovina, brda, imaju nešto što je nabijeno velikom energijom, a to je, valjda, težak život i opstajanje uopšte. Ti ljudi su prošli dosta tužnog i malo ružnog. Kad kažem tužnog ta muka najbolje izgrađuje čovjeka, jer sve što je lijepo smekšava živote. To se odražava na njihovim licima, karakterima i meni je to likovno zanimljivo. To je ono što ja istražujem", kazao je Zorić.

Kaže da se u Trebinju osjeća kao kod kuće - šeta, gleda i vidi ljude sa svojih slika, gorštačkog čovjeka rođenog u kamenu.

Izl9ba naoda zorica kolonija kolo3.jpg

Posjetioci će moći da pogledaju 23 slike (ulje na platnu) i crteža (kombinovana tehnika).

Tokom otvaranja izložbe nastupio je Mješoviti hor Tribunia.

Organizator izložbe je Kulturni centar Trebinje i Međunarodna umjetnička kolonija "Kolo", a izložba se održava u sklopu manifestacije "Trebinjsko kulturno ljeto".

Izl9ba naoda zorica kolonija kolo4.jpg