hercegovacka kuca beograd  (2).jpg

Delegacija Republike Srpske predvođena ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisom Pašalićem, gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i predsjednikom banjalučke Skupštine Mladenom Ilićem dogovorila je danas u Beogradu otvaranje zajedničke prodavnice domaćih proizvoda Hercegovačke i Krajiške kuće, odnosno Šumadijske kuće u Trebinju.

Ćurić je, nakon sastanka na Starom dvoru sa srpskom delegacijom koju su predvodili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović, predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, istakao da je ovo samo jedan u vizu projekata koji su dogovoreni sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

"Današnje teme predstavljaju nastavak svega onoga o čemu smo razgovarali na prethodnom sastanku. Kada je predsjednik Vučić posjetio Trebinje 'rodila' se ideja o otvaranju Hercegovačke kuće u Beogradu. Tu smo da se dokazujemo djelima, a ne pričom i nadam se da će turistička prezentacija Trebinja u Beogradu biti organizovana već tokom posljednje nedjelje juna. Dani Beograda u Trebinju biće organizovani u avgustu, a ostaje nam da dodatno radimo na projektima iz oblasti sporta i kulture", rekao je Ćurić.

On je podsjetio i da je Vlada Srbije izdvojila značajna sredstva za brojne projekte u Trebinju poput izgradnje vrtića "Srbija", Duhovnog centra u Mrkonjićima i uređenja Starog grada.

hercegovacka kuca beograd  (1).jpg

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina naveo je da će proizvodi iz Hercegovačka kuće nakon Trebinja, Banjaluke i Istočnog Novog Sarajeva uskoro biti dostupni i na području srpske prestonice, što će najviše značiti za više od 120 proizvođača iz Hercegovine koji kroz ovu prodavnicu plasiraju više 1.000 proizvoda.

Dutina je rekao da će Grad Beograd obezbijediti poslovni prostor za otvaranje zajedničke prodavnice Hercegovačke i Krajišće kuće, čime će asortiman proizvoda biti dodatno proširen.

Predsjednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Grada Trebinja i podsjetio da je tokom posljednjih nekoliko godina intenzivirana saradnja glavnog grada Srbije i Republike Srpske, kao i da se sastanci zvaničnika održavaju gotovo svakog mjeseca.

"Naša želja je da pređemo sa riječi na djela i počnemo sa realizacijom dogovorenih projekata. Sve to bi trebalo da služi dubljem povezivanju Srbije i Republike Srpske, a ideja o otvaranju Hercegovačke i Krajiške kuće je prije svega promocija kulture, tradicije i poljoprivrednih proizvoda", kazao je Nikodijević.

On je dodao da je bilo riječi i o drugim projektima poput organizacije Dana Beograda u Trebinju i promocije glavnog grada Srbije kao turističke destinacije.

"Tokom tekućeg mjeseca imaćemo i prezentaciju turističke ponude Trebinja u Beogradu i biće nam veliko zadovoljstvo da budemo domaćini tog događaja. Nadam da ćemo sada, kada je situacija sa pandemijom mnogo bolja, dodatno intenzivirati saradnju sa prijateljima iz Republike Srpske. Obaveza Beograda, kao najvećeg i glavnog grada Srbije, i ujedno Banjaluke i Trebinja, kao gradova Republike Srpske, jeste da slijede i prate saradnju između dvije vlade", poručio je Nikodijević.

hercegovacka kuca beograd  (3).jpg

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je jedan od ciljeva intenziviranja saradnje plasman poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz Republike Srpske na beogradskom, ali i čitavom srpskom tržištu.

"Naravno, želimo i da proizvodi iz Srbije pronađu svoje mjesto na tržištu Republike Srpske i o tome smo danas i razgovarali. Ideja je da dva ministarstva poljoprivrede donesu okvirni zajednički sporazum, koji bi usvojile obje vlade, kako bi se omogućilo lokalnim zajednicama da nastave saradnju po ovom pitanju. Ukoliko bude veće potražnje, povećaće se proizvodnja, što svakako odgovara svim proizvođačima", rekao je Pašalić.