Muzej hercegovine.jpg

Muzej Hercegovine u Trebinju odnedavno je i zvanično uvršten na listu među 61 najprestižniju muzejsku ustanovu u cijeloj Evropi za 2020. godinu, prema ocjenama Evropskog foruma muzeja.

U pitanju je takmičenje u kome se bira evropski muzej godine i koju Evropski forum muzeja, prema preporukama Međunarodnog komiteta za muzeje, dodjeljuje od 1977. godine, a Muzej Hercegovine iz Trebinja je jedina ovakva ustanova koja je kandidovana iz cijele BiH.

"Iskreno, nismo očekivali da budemo najbolji pored mnogo jačih sličnih ustanova iz cijele Evrope, ali nam je svakako velika čast biti među najboljim i najprestižnijim. Našli smo se i u brošuri najboljih evropskih muzeja, u kojoj se na jednoj stranici nalaze podaci i dvije fotografije našeg muzeja, a sve to je prezentovano i na sajtu Evropskog muzejskog foruma, gdje je dostupna i naša video-prezentacija", ističe Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine.

Ona dodaje da je ova kulturna ustanova iz Trebinja nominovana za ovako prestižno priznanje zahvaljujući radovima koje su preduzimali i na samom objektu ovog muzeja, ali i na njegovom približavanju muzejskoj publici, organizujući različite kulturne manifestacije poput izložbi, koncerata, promocija knjiga, predavanja, kao i radionica, naročito popularnih kod mlade populacije.

Da se sve radilo sistematski i da je Muzej Hercegovine pažljivo odabran za mjesto među najboljima potvrdio je i međunarodni žiri, čiji su članovi obilazili sve kandidovane muzejske ustanove i dali svoje ocjene, a u Trebinju je tim povodom boravio Finac Kimo Antila, direktor Finskog muzeja pošta.

"On nam je u posjeti bio još prije pandemije i pažljivo pregledao i upoznao se sa svim našim djelatnostima, obišavši stalne postavke, legate, prostor u dvorištu sa dvije kamene kuće i ostacima srednjovjekovnih građevina, a upoznali smo ga i sa našim radom s publikom, da bi na kraju posjete, ako mogu da budem neskromna, zaista izrazio svoje oduševljenje", dodala je Grujićeva.

Nažalost, završna konferencija ovoga procesa, koja je podrazumijevala i proglašenje pobjednika, dodjele diploma i slično nije se održala u Kardifu, prijestonici Velsa, zbog pandemije. Sve je ipak upriličeno online varijantom.

Benefit je, kako kažu i u Muzeju Hercegovine, ipak postignut jer je ovaj muzej u Trebinju postao još jedna prepoznatljiva tačka za posjetioce zahvaljujući i činjenici da je ocijenjen kao mjesto sa mnogo potencijala za razvoj muzejske djelatnosti, posebno u radu sa raznovrsnom muzejskom publikom.