Otvaranje turisticke sezone.jpg

Trebinje mnogo očekuje od predstojeće turističke sezone, koja će – prema svim procjenama i analizama – biti jedna od najboljih do sada, poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Na svečanosti u „Gradu sunca“, kojom je ozvaničen početak ljetnje turističke sezone u našem gradu, Ćurić je kazao da je maj bio izuzetno uspješan za turističku privredu – kada se nakon dugo vremena u Trebinju ponovo tražio krevet više.

To je znak da se život, uprkos još prisutnoj sjeni pandemije, vraća u normalu, dodao je Ćurić – najavivši da Trebinjce i njihove goste ove godine očekuje bogato kulturno ljeto, sa tradicionalnim festivalima i brojnim drugim sadržajima i programima.

„Trebinje je prepoznato kao turistički grad u regionu u koji se rado dolazi jer ni na jednom mjestu nećete naći tako skladan odnos – mediteranske klime, očuvane prirode, bogatstva kulturno-istorijskih spomenika, vrhunske gastronomske ponude i gostoprimstva domaćina. Upravo su to prednosti koje naš grad stavljaju na zasluženu lidersku poziciju i od nas traže da budemo – inovativni, da gradimo nove sadržaje i pratimo svjetske trendove“, istakao je Ćurić.

Zato, poručio je gradonačelnik, svi zajedno treba da radimo još više – turizam zahtijeva ulaganja i odgovoran pristup svih turističkih radnika, a profesionalizacija turističke privrede i njeno brendiranje biće jedan od prioriteta u narednom periodu.

„Trebinje izrasta u ozbiljno turističko mjesto, a to od nas zahtijeva nove standarde, nove obrasce ponašanja, nove ideje i još veći kvalitet svih usluga… Dajmo svi doprinos nadolazećoj turističkoj sezoni, svojim primjerom pokažimo odnos prema turizmu, svom gradu i svakom gostu koji nas posjeti – budimo i ovog ljeta dobri domaćini“, poručio je gradonačelnik Trebinja na svečanosti, priređenoj za radnike i preduzetnike iz turističkog sektora našeg grada, kojoj su kao gosti prisustvovali i predstavnici turističkih organizacija Beograda i Valjeva.

Predsjednik Poslovnog sistema „Svislajon“ Rodoljub Drašković kazao je da je protekla decenija preporodila grad, u turizmu i svim drugim oblastima života i privređivanja, a sve zahvaljujući u prvom redu našem narodu – poštenim, radnim i dobrim domaćinima.

„Vratio sam se u Hercegovinu da zajedno sa svojim narodom gradim. Ide nam od ruke – svake godine otvoramo  nove investicije. Biser naš je Grad sunca, sa svim sadržajima koji su potrebni savremenom čovjeku. Vjerujem već danas da je najveći dio Evrope čuo za Trebinje – tu mediteransku ljepoticu, i da je zaista rijetkost sresti toliko sadržaja na jednom mjestu kao što to pruža ovo naše hercegovačko podneblje“, kazao je Drašković.

Žarko Vico iz Turističke organizacije grada Trebinja kazao je novinarima da rezultati u predsezoni – posebno oni u vrijeme prvomajskih praznika – obećavaju uspješnu ljetnju turističku sezonu, koja bi po rezultatima mogla biti približna onoj rekordnoj iz 2019. godine.

Ohrabruje i ponovni dolazak turista iz zemalja van našeg regiona, što – nada se Vico – u mjesecima pred nama neće biti samo sporadičan slučaj.

Grad Trebinje i Turistička organizacija, dodaje on, opredijeljeni su da turizam bude iz godine u godinu razvijeniji i organizovaniji – a razvoja nema bez kreiranja novih turističkih proizvoda.

„Jedan od noviteta za ovu godinu je – cikloturizam, odnosno obilazak ruralnih područja grada biciklom u pratnji licenciranih turističkih vodiča. Zatim, ove godine u ponudi je i degustacija autohtonih hercegovačkih proizvoda na barkama na Trebišnjici“, kazao je Vico.