Pomen bobanskim borcima1.jpg

Služenjem pomena poginulim borcima Bobanske čete u Stranama u blizini sela Rapti, obilježeno je 29. godina od formiranja Bobanske čete Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

U odbrani srpskog naroda i vjekovnih ognjišta život su na braniku otadžbine položila 23 borca Bobanske čete, među kojima i komandant jedinice vojvoda Nedeljko Vidaković.

Istakli su se po hrabrosti, pa su im daleko jači neprijatelji u svojim kasnijim memoarima odavali poštovanje i isticali ih kao jedinicu koja nije znala za poraz, povlačenje i predaju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da su se okupili da upale svijeće i polože cvijeće poginulim borcima čuvene Bobanske čete. 

"Kada vidimo godišta poginulih oni bi i danas bili mladi ljudi, a ne prije 30 godina. Jedno veliko hvala svima njima što su nam dali ono što je najveće, a to su život i sloboda. Oni su ti koji su zaslužni da živimo u slobodi i miru i daj Bože da se nikada ne ponovi ovo što se desilo devedesetih godina", poručio je Ćurić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga istakao je da su se okupili pred spomenikom da odaju poštu stradalim borcima koji su svoje najsvijetlije - život, dali za Republiku Srpsku i Trebinje. 

"Jedan od najvećih napada sa elitnim hrvatskim jedinicama napadao je na ovaj pravac gdje su se hrabri srpski borci oduprli na čelu sa vojvodom Nedeljkom Vidakovićem. Odali smo im poštu, priznanje i zahvalnost što su nam oni sa njihovom krvlju omogućili da živimo u miru", rekao je Bodiroga.

Pomen bobanskim borcima2.jpg

Pomenu kod spomen-obilježja prisustvovali su preživjeli saborci, članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja i lokalnih institucija. Na spomen-ploče poginulim boracima položeno je cvijeće i prislužene svijeće.

Jedinica je postala upamćena i kao jedna od najslavnijih i najdisciplinovanijih vojnih formacija u okviru Trebinjske brigade VRS. Bobanska četa je brojala oko 120 pripadnika i držala je liniju fronta dugu 15 kilometara, a osim 23 poginula borca imala je na desetine ranjenih.

U Stranama je 2000. godine napravljen spomenik gdje se nalaze fotografije, ispisana imena i prezimena kao i godina rođenja i pogibije najhrabrijih sinova ove čete: vojvode Nedeljka Vidakovića, Save Vidakovića, Milana Andrića, Dragana Anđelića, Nedeljka Bokuna, Jova Bokuna, Momčila Bokića, Rista Vujinovića, Toma Vujinovića, Anđelka Karduma, Rista Karduma, Vlada Komnenića, Milutina Lambete, Aleksandra Masleše, Radoslava Miletića, Rista Miša, Mihajla Porobića, Sava Redža, Blaža Stankovića, Mihajla Stolice, Laza Ćebedžije, Željka Čičkovića i Radomira Šegrta.