Petrovic rajcevic.jpg

Od ove godine 30 studenata koji diplomu steknu na Elektrotehničkim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, praksu će moći da obavljaju u Elektroprivredi Republike Srpske.

Prisnija veza između struke i nauke mladim ljudima znači i priliku za ostanak u Srpskoj, rečeno je na sastanku resornog ministra sa direktorom Elektroprivrede i dekanima Elektrotehničkih fakulteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Novi infrastrukturni i investicioni ciklusi u energetskom sektoru traže angažovanje većeg broja elektroinženjera. Priliku za praksu u "Elektroprivredi" ove godine dobiće 30 studenata koji su diplomirali na Elektrotehničkim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

- Izgradnja HE Buk Bijela i solarne elektrane u Trebinju, koje možemo posmatrati kao velike investicione oprojekte, od značaja je ne samo za Republiku Srpsku nego i sav kadar koji se školuje na Elektrotehničkim fakultetima - rekao je Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Posebno mi je drago što je Elektroprivreda raspoložena da prihvati do 15 studenata godišnje i ta praksa će se, nadam se, nastaviti u narednom periodu - istakao je Zoran Đurić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Na ova dva fakulteta godišnje diplomira oko 120 studenata.

- Smatramo da je vrlo važno da ta struka bude zadržana u Republici Srpskoj i da ti kadrovi nalaze zaposlenje i ostaju u Srpskoj - kaže Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

U projektima Elektroprivrede učestvovaće i nastavni kadar dva Univerziteta. Pomoći će pri izradi stručnih elaborata o sistemu digitalizacije i aktivnije učestvovati tokom izgradnje hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih elektrana.

- Mi svi zavisimo od energetske proizvodnje od strane Elektroprivrede, od distribucije električne energije i postajemo svjesni koliko je važno da se izvrši procjena bezbjednosti i da to rade naši fakulteti - naveo je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Plodovi saradnje trebalo bi da budu lakše zaposlenje svršenim studentima, samim tim i veći broj zainteresovanih za upis Elektrotehničkih fakulteta u Srpskoj.