Palata pravde trebinje.jpg

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević kazao je povodom događaja koji se desio juče ispred zgrade pravosudnih institucija u Trebinju, da je narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji je bio priveden, iznio neprimjerene i netačne tvrdnje na račun predsjednika Osnovnog i predsjednika Okružnog suda Trebinje.

Okružni sud u Trebinju do sada nije našao za potrebnim da reaguje na brojne netačne i zlonamjerne tvrdnje Nebojše Vukanovića, koje je iznosio kako prilikom sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a tako i putem društvenih mreža. Međutim, ovakvo neprimjereno ponašanje i ovoliki broj iznesenih uvreda i netačnih tvrdnji zahtijeva da javnost upoznamo sa određenim činjenicama – kazao je Stević.

On je kazao da je očigledno da nezadovoljstvo Nebojše Vukanovića radom pravosudnih institucija u Trebinju proizilazi prvenstveno i odluka sudova u parničnim postupcima koji su vođeni zbog naknade štete usljed nezakonite povrede ugleda izazvane iznošenjem ili prenošenjem nečeg neistinitog, a u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske.

– Od ukupno 11 postupaka vođenih u ovom sudu u zadnjih par godina u šest predmeta u kojima je tuženi bio Nebojša Vukanović tužbeni zahtjevi su usvojeni u potpunosti ili djelimično. U pet predmeta ovog suda u kojima se kao tuženi pojavljivao Nebojša Vukanović, tužbeni zahtjevi su pravosnažno odbijeni. Prema tome, ne radi se ni o kakvom progonu ili sprečavanju slobode izražavanja, kako to iznosi Nebojša Vukanović, već odlukama suda zasnovanim isključivo na Zakonu. Nebojša Vukanović nije žrtva sudskog progona, niti postoji bilo kakav progon protiv njega ili bilo koga drugog, on je žrtva svojih djela, odnosno iznošenja klevetničkih tvrdnji, a odgovornost za klevetu je sankcionisana navedenim Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske – naveo je Stević.

Dodao je da iako je ponašanje Nebojše Vukanovića pokušaj određenog pritiska na rad suda, sud će i dalje postupiti samo u skladu sa Zakonom.

– Sudije Okružnog suda u Trebinju nisu korumpirane, ne štite nikoga, već sude po Zakonu, ne sude ni po volji politike, niti po volji neodgovornih pojedinaca. Niko od sudija Okružnog suda u Trebinju do sada nije disciplinski odgovarao. Radi se o stručnim sudijama sa dugogodišnjim iskustvom koji u čitavom ovom periodu donose presude samo na osnovu Zakona. A presude sudova se ne mogu preispitivati niti u skupštinskim klupama, niti narušavanjem javnog reda i mira ispred pravosudnih zgrada- rekao je Stević.

Iz izvještaja o radu suda za 2020.g. se može vidjeti da je Okružni sud u Trebinju u potpunosti kvalitetan i ažuran sud, kaže Stević, i dodaje da što se tiče kvaliteta rada suda od ukupno završenih 834 predmeta u 2020.g. u parničnom referatu je samo jedna presuda djelimično ukinuta, a u krivičnom referatu je takođe ukinuta samo jedna presuda.

– Što govori da je kvalitet rada Okružnog suda jako dobar – naveo je Stević.

On je istakao da će Okružni sud u Trebinju i u narednom periodu nastaviti sa kvalitetnim radom, a ocjenu o radu sudova će i ubuduće davati viši sudovi u postupku po pravnim lijekovima u skladu sa Zakonom.

Podsjećamo, narodni poslanik Nebojša Vukanović je priveden u Policijsku upravu Trebinje nakon incidenta sa trebinjskim sudijama.