Izlozba kc1.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba "80 i 90 danas-Art&Fakt", a ovaj autorski projekat predstavlja izbor radova Aleksandra Rafajlovića, Anice Vučetić, Darije Kačić, Dobrivoja Krgovića, Dragane Ilić, Dragoslava Krnajskog, Dušana Petrovića, Đorđija Crnčevića, Igora Antića, Marije Dragojlović, Mileta Prodanovića, Nine Todorović, Perice Donkova, Slobodana Kojića, Slobodanke Stupar, Srđana Apostolovića, Vladimira Perića, Valdimira Ristivojevića i Zdravka Joksimovića.

Predstavljeno je oko 40 radova izvedenih u različitim medijama i raznovrsnim tehnikama.

Autor izložbe istoričar umjetnosti Ivana Fregl je naglasila problematiku tradicionalnog značenja pojma "artefakt" u vremenu digitalizacije i okvirima savremene umjetnosti, kao i na razloge potrebe za njegovom redefinicijom.

"Naš cilj je da publici predočimo nov način iščitavanja umjetničkog djela koje će im pomoći i pri sagledavanju drugih izložbi, a studentima da bude inspiracija za nove ideje i uključivanje artefakata u njihove radove", rekla je Fregl.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, omladinu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić je naglasila da u Kulturnom centru nikad nije bila izložba koja nije bila vrijedna pažnje.

Izlozba kc3.jpg

"Ova izložba koliko je stvar umjetnosti je i stvar nauke. Jedna rečenica iz literature kaže da nijedna digitalizacija i digitalna forma ne može da zamijeni izvorni artefakt i valjda je to nešto što ova izložba treba da nam poruči", rekla je Skočajićeva.

Posjetioci će izložbu moći da vide do 6. juna.

Izlozba kc2.jpg