Romana roganovic.jpg

Učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Romana Roganović osvojila je treće mjesto na republičkom takmičenju iz recitovanja i treće mjesto u konkurenciji literarnih radova koji je organizovao Crveni krst Republike Srpske povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta na temu “U vremenu distanciranja sačuvajmo humanost“.

Romane kaže da je presrećna što je dobila dvije nagrade u istom danu.

"U našoj školi ima dosta učenika koji lijepo govore poeziju, a ja sam sa profesorom Veselinkom Kulaš odabrala pjesmu 'Kad bi mogao da budeš jesen' Mirjane Bobić Mojsilović. Sa svojim profesorom sam vježbala i željeli smo da to bude nešto drugačije, a ujedno i da zadovolji sve kriterijume. Bilo je potrebno da pjesma bude prilagođena polu i uzrastu, a da prilikom recitovanja obratimo pažnju na akcentuaciju, govornu izražajnost i umjetničku interpretaciju" istakla je Romana.

Republički pedagoški zavod je organizovao takmičenje u recitovanju, a zbog epidemioloških mjera sva takmičenja bila su u onlajn formatu.

Ova mlada Trebinjka dobila je do sada nekoliko nagrada kao što su najbolji literarni rad za Dan Republike, treću nagradu na literarnom konkursu srednjih škola “Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Gradina” za 2020. godinu, nagradu na međunarodnom konkursu Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole iz Beograda na temu "Da sam ja element", prvu nagradu na literarnom konkursu koji je Konzulat Srbije u Banjaluci raspisao povodom Dana državnosti Srbije, drugu nagradu na literarnom konkursu za srednjoškolce u organizaciji Crvenog krsta Republike Srpske na temu ”Za srećno i bezbrižno djetinjstvo – uklonimo minska područja!”...