sveti cirilo i metodije

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodij,a koji su širili hrisćansku vjeru i pismenost. Praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom, što znači da spada u zapovijedne svetkovine.

Ova dva brata su rođena u Solunu (Ćirilo je rođen 827. ili 828., a Metodije 815. ili 820. godine).

Vjerovatno su bili grčke nacionalnosti, ali su, pošto je Solun bio okružen Slovenima, naučili slovenski dijalekt.

Ćirilo je, prema knjizi ,,Život Ćirila", bio najmlađi od sedam braće i njegovo kršteno ime je bilo Konstantin. Metodijevo kršteno ime je bilo Mihail, a ime Metodije je dobio kada se zamonašio.

Moravski knez Rastislav je 862. godine vizantijskom caru Mihailu III poslao svoje izaslanike sa sljedećom molbom: „Gospodaru, pošalji nam nekog episkopa i učitelja, jer ti vaistinu uvijek širiš dobri zakon po svim zemljama".

Braća su sastavila azbuku (glagoljicu), pomoću koje su prevela jevanđelja na slovenski jezik. Sa tim prevodima krenuli su u moravsko-panonsku misiju – prosvjetiteljsko djelo među slovenskim narodima.

Sa knjigama koje je tamošnji narod razumio, propovijed hrišćanstva išla je mnogo lakše. Prevodili su i druge bogoslužbene knjige, služili su liturgiju na slovenskom jeziku, rukopolagali domaće sveštenike.

Metodije je u Moravskoj preveo na slovenski jezik Bibliju.

Kada su Sveti Ćirilo i Metodije prognani iz Češke i Moravske, otišli su u Rim radi blagoslova, kod pape, koji je tada, treba naglasiti, bio pravoslavne vjere.

U Rimu se sveti Ćirilo upokojio 14. februara 869. godine.

Tada se Metodije vratio u Moravsku i do smrti radio na utvrđenju vjere Hristove među Slovenima.

Po njegovoj smrti, a on se upokoji 6. aprila 885. godine, učenici njegovi, sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, prešli su Dunav i spustili se na jug, u Makedoniju. U Ohridu su produžili sa radom koji su započeli Ćirilo i Metodije.

Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo ćirilicu.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Tropar Svetom Ćirilu i Metodiju