IMG_20210521_35238.jpg

Na kraju 2. Samita energetike Trebinje  /SET/ novinarima se obratio direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Luka Petrović koji je iznio zaključke sa održanih sedam panela.

Prema njegovim riječima, poslato je dosta poruka sa panela, a teme su bile sadržajne.

P0Prvi panel "Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu" dao je do znanja da se energetska tranzicija mora provoditi uz finansijsku pomoć EU.

"To je politika dekarbonizacije, ali istovremeno nismo u prilici i nismo spremni ni tehnički ni sa znanjem da ugasimo termoelektrane, a da ne povučemo sredstva i ne napravimo nove obnovljive izvore električne energije", rekao je Petrović.

Drugi panel "Gradnja novih energetskih kapaciteta" teza je da se radi na energetskim projektima u oblasti obnovljivih izvora energije koji bi se djelimično ili u potpunosti finansirali iz EU.

Treći panel koji je nosio naziv "Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu JIE" dao je do znanja da je potrebno uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije.

"Preduslov tome je usvajanje zakona na BiH nivou o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH. Nakon tog usvajanja potrebno je predvidjeti organizovanje tržišta električne energije BiH na dan, unaprijed i unutar dana", kazao je Petrović.

Na četvrtom panelu "Reforma sektora daljinskog grijanja u regiji" zaključeno je da je potrebno uspostaviti zajednički rad toplana, lokalnih samouprava i države na unifikaciji rada toplana u oblastima gdje je to potrebno i moguće.

"Isto tako i na ustanovljavanju podsticajnih mehanizama za povećanje udjela obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u samim sistemima", naglasio je Petrović.

Kroz peti panel "Hibridna energetska budućnost" diskutanti su naglasili da je potrebno provesti decentralizaciju koja omogućava korisniku mreže da bude aktivan učesnik sistema i stvara potrebu za ubrzanom primjenom novih tehnologija i koncepata.

"Za potpunu integraciju je potreban odgovarajući zakonski okvir i podsticajno i ohrabrujuće okruženje. Za to je potrebno da se donesu novi zakoni o obnovljivim izvorima energije, osmisliti sisteme za čuvanje i upravljanje takvim izvorima energije i pripremiti prenosne kapacitete za prihvat takve energije" pojasnio je Petrović dodajući 'da će za to biti jedan desetogodišnji period za prihvatanje ovakvog vida izvora električne energije'.

Šesti panel "Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona i integracija OIE u elektroenergetski sistem" dao je do znanja da je potrebno napraviti dobar regulatorni okvir i dobru infrastrukturu obnovljive izvore energije čime će se povećati investicije.

"Ovdje je potrebno odrediti model i dinamiku izgradnje objekata obnovljivih izvora energije", poručio je Petrović.

Na sedmom panelu "Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike" najviše se govorilo o zelenoj energiji i cirkularnoj ekonomiji u EU koja se preslikava na region. 

"U narednom periodu to će za region donijeti investicioni bum što će imati za cilj jačanje domaćih ekonomija, ispunjenje preuzetih obaveza za zdraviju i sigurniju budućnost svih građana", kazao je Petrović.

Na kraju obraćanja novinarima Petrović je naglasio da je ovaj samit okupio najbolje stručnjake iz energetske oblasti u regionu, a održano je i niz sastanaka ministara energetike, direktora elektroprivreda.

"Dogovoreno je da se na nivou direktora elektroprivreda u julu održi tematski sastanak u Crnoj Gori odakle ćemo početi sa konkretnim sihronizacijama naših koraka. Potrebno je raditi na projektima koji uvezuju naš region i jedna od ideja koja je izašla je da se iskoristi potencijal Drine u njenom srednjem i donjem. Tu se može napraviti oko sedam hidrocentrala gdje bi investiciona vrijednost bila oko dvije milijarde i dvjesta miliona evra, a proizvele bi 2800 gigabajt časova električne energije godišnje. Tu međugraničnu saradnju BiH i Srbije će sigurno podržati i evropska komisija. To je našprvi potencijalkoji smo prepoznali, a ima ih još", zaključio je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Miko Ćurić se zahvalio svim učesnicima koji su poziciorali Trebinje u dva dana kao centar regije.

"Ono što mogu da kažem da su očekivanja bila velika, ali vjerujte sa onim što se dešavalo juče i zaključcima danas ovaj samit je prevazišao očekivanja", poručio je Ćurić.