IMG_20210521_50300.jpg

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da je u BiH i Republici Srpskoj potrebno što hitnije raditi na reformama u energetskom sektoru da bi ta oblast bila u skladu sa ostatkom svijeta, prije svega sa EU.

"Potrebno je što hitnije raditi. Mi u Republici Srpskoj ćemo učiniti sve da se krećemo po tim matricama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu "Elektroprivrede Republike Srpske" nakon sastanka na kome je bilo riječi o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji u oblasti energetike.Dodik je istakao da Srpsku i BiH čekaju novi izazovi u oblasti energetike, kao što su dekarbonizacija i zahtjevne tehnološke reforme.

On je naglasio da je zbog toga neophodno iskoristiti postojeće prednosti, potencijalne energetske izvore koji treba da budu razvijeni tako da koriste cijeloj zajednici.

"Treba da budu razvijeni tako da koriste cijeloj zajednici, a ne da budemo zatečeni, negdje na marginama ostavljeni, već u koordinaciji sa energetskom zajednicom i krećući se u skladu sa ostalim svijetom, prije svega EU", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je na nivou BiH neophodno riješiti pitanje zakona o električnoj energiji i gasu, što bi pomoglo svima u BiH, kako elektroprivrednim preduzećima i operaterima, tako i onima koji se bave gasom.

On je najavio da će učiniti napor da na nivou BiH dođe do usaglašavanja tih pitanja i dogovora da se to pusti u proceduru i završi jer je dogovor već postignut.

Dodik je ocijenio da cijela BiH i Republika Srpska trpe zbog toga i da ne uspijevaju da korespondiraju sa trendovima u energetici.

"Imajući u vidu da Evropa mora da štiti svoje privrede i proizvođače na različitim nivoima, vjerovatno već razmišlja o tome da se za struju koja odavde ide uvedu neke dodatne takse koje će poskupjeti to sve i učiniti manje konkurentnim proizvode odavde", rekao je Dodik i ponovio da predstoje zahtjevne energetske reforme.

Dodik je pohvalio organizatore Samita energetike u Trebinju, jer se na tom skupu otvara mogućnost za razgovore o mnogim pitanjima i daju odgovori na to šta treba činiti u oblasti energetike.

Na sastanku u "Elektroprivredi Republike Srpske" su učestvovali i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović