Mirko curic.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je uvijek dostupan za sve demobilisane borce Vojske Republike Srpske, ali da neće dozvoliti da se politika miješa u ovu oblast, posebno ne onima koji gradsku Boračku organizaciju koriste za ličnu političku promociju kao kandidati na listama određenih političkih partija.

Povodom kritika dijela opozicionih odbornika u Skupštini Grada, Ćurić je rekao da je 24 časa tu za 5.492 borca od prve do sedme kategorije sa područja Trebinja da sa njima razgovara i pruži svaki vid podrške u skladu sa raspoloživim mogućnostima.

"Međuti, neću da primim, pogotovo kada su predizborne aktivnosti, one koji se u isto vrijeme nalaze u rukovodstvu gradske Boračke organizacije i na listama političkih partija, a koji bez argumenata, čisto da bi nešto rekli i ubrali poneki jeftin politički poen, tvrde da gradonačelnik i njegovi saradnici ne rade kako treba. Pritom uopšte ne sagledavaju činjenice", rekao je Ćurić.

On je rekao i da rukovodstvu gradske Boračke organizacije nije odgovaralo to što je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio da Trebinje treba da bude primjer drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj po izdvajanju za boračke kategorije iz gradskog budžeta.

"Nije istina ono što govori opozicija. To mene boli. Članovi moje porodice su branili i stvarali Republiku Srpsku isto kao i drugi građani Trebinja. Imao sam 12 godina kada je počeo rat i beskrajno poštujem svakog borca i ratnog vojnog invalida, porodice poginulih boraca i sve boračke kategorije. Ali neću dozvoliti da se politika miješa u boračke kategorije i to svima treba da bude jasno", poručio je Ćurić.

On je rekao da nisu tačne ni tvrdnje da nije želio da primi predstavnike gradske Boračke organizacije kada i generala Savčića, jer nije bilo ni predviđeno da oni prisustvuju tom sastanku.

Ćurić je naglasio da je dovoljno podsjetiti se kolika su bila izdvajanja za boračke kategorije iz gradskog budžeta prije 2017. godine kada su opozicionari koji danas kritikuju bili lokalna vlast.

Dio opozicionih odbornika je tokom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada naveo da gradonačelnik Ćurić nije želio da primi predstavnike gradske Boračke organizacije, te da određene kategorije, poput supruga preminulih boraca nisu dio boračke populacije, zbog čega je nejasno zašto im se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za njihove naknade.

Grad Trebinje je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja daje godišnju naknadu za nezaposlene demobilisane borce i supruge preminulih boraca, ima poseban program stipendija za djecu poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije, te finansira obnovu objekata u kojima žive roditelji poginulih boraca i obezbjeđuje bespovratna finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa, odnosno zapošljavanje boračkih kategorija.

Za potrebe boračkih kategorija na području Trebinja samo u prošloj godini je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 700.000 KM.