luka petrovic gradonacelnik trebinja.jpg

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da je rijeka Drina "neviđeni", ali i neiskorišteni potencijal i da će investicija od 500 miliona evra za izgradnju hidroelektrana biti značajna za povećanje BDP-a Srpske, ali i BiH, kao i za Foču i sve opštine koje graniče s njom.

Petrović je izjavio novinarima na lokalitetu Buk Bijela kod Foče, gdje je danas položen kamen temeljac za gradnju prve od tri planirane hidroelektrane Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", da su procedure u BiH veoma složene i su morali proći sve stepenice zbog čega je priprema trajala 24 mjeseca svakodnevno.

"Formalnopravo imamo sve pretpostavke i imamo strateškog pratnera `Elektroprivredu Srbije`. Investicija od 500 miliona evra će značiti i za povećanje BDP-a Srpske, ali i BiH, te za zapošljavanje radnika na ovim prostorima", naglasio je Petrović.

On smatra da će izgradnja hidroelektrana sigurno preporoditi ovaj kraj i budžet opštine Foče, te sačuvati i sve opštine koje graniče sa Fočom da ljudi mogu naći posao u aktivnostima koje će se sprovoditi.

"Drina je neviđeni potencijal, ali je neiskorišten. Ima potencijal od sedam hidroelektrana u srednjem i donjem toku rijeke Drine, to je instalisana snaga od 700 megavata, moguća proizvodnja od 2.800 gigavatčasova elektrine energije i procijenjene vrijednosti od 2,2 milijarde evra za svih sedam elektrana", naglasio je Petrović.

Prema njegovim riječima, dolazi vrijeme kada zajedničkim snagama svi akteri koji su vezani za srednju i donju Drinu treba da se uključe da se iskoristi ovaj resurs, jer je ovo obnovljiva i zdrava energija.

HE "Buk Bijela", kako je planirano, biće prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Nakon izgradnje HE "Buk Bijela", koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hiroelektrane "Foča" i "Paunci".