Sarovic dodik.jpg

Prvo je Milorad Dodik izjavio da bi eventualna pobjeda opozicije bila dan sahrane Republike Srpske i dan njene predaje i prodaje Sarajevu. Iz PDP su hitro uzvratili da je upravo Dodik ”jedini grobar interesa svog naroda” i da se uzdrmani lider SNSD ponaša kao nokautirani bokser koji nastoji da ostane u ringu.

Na to je lider SDS Mirko Šarović za Srpskainfo izjavio da bi pobjeda opozicije bila spas za Republiku Srpsku, koja je u godinama Dodikove vladavine postala teški bolesnik.

I tako su se građani opet našli usred predizborne kampanje kad joj vrijeme nije. Dok gradovima i selima hara korona pandemija, a Manjačom marširaju američki vojnici, dva politička bloka u Srpskoj ne biraju oružje u borbi za naklonost birača.

Dodik je intervjuu za agenciju Srna optužio SDS, PDP i DNS za nejedinstvo i izdaju interesa Srpske.

– Oni su grlati predstavnici Sarajeva. Oni ne žele jedinstvo u Republici Srpskoj, udružuju se sa opozicijom iz Sarajeva, pripremajući konačnu sahranu Republike Srpske. Ako oni pobjede, preostaje nam jedino da sami sebi dođemo na četrdeset dana – rekao je Dodik.

Iz PDP odgovaraju da su ove riječi samo Dodikov pokušaj da skrene pažnju sa činjenice da će “ostati upamćen kao jedini Srbin koji je doveo američke, NATO vojnike nadomak Banjaluke” i da Dodik reciklira stare tvrdnje o neprijateljima iz opozicije, iako on Srpsku gura ka NATO alijansi i nepovratno je vodi u dužničko ropstvo.

Lider SDS Mirko Šarović je poručio da pobjeda SDS i koalicionih partnera, ne bi bila sahrana, nego, naprotiv, spas za Republiku Srpsku nakon 15 godina agonije.

– Odlaskom Dodikove stranke i njihovih partnera preletača u Republici Srpskoj bi se konačno probudila nada da je normalan život ovdje ipak moguć. Bio bi to kraj najtamnijeg perioda u istoriji Srpske – izjavio je Šarović za Srpskainfo.

On je istakao da je Republika Srpska u godinama Dodikove vladavine postala “teški bolesnik” i da ni danas SNSD i njihovi partneri ne mogu narodu ponuditi ništa, osim onog što već imamo.

– Njihov ostanak na vlasti značio bi nastavak siromaštva i podjela u društvu, nastavak srozavanja ugleda Republike, značio bi zemlju bez prijatelja, jer smo većinu prijatelja izgubili. Nastavak njihove vladavine znači život bez nade i perspektive. Pitam se gde Dodik živi i s kim razgovara, kad ne vidi u kakvu agoniju kao društvo tonemo – poručio je Šarović.

TANJA TOPIĆ: PONAVLJAJU SE KAO POKVARENA PLOČA

Politička analitičarka Tanja Topić ocijelina je za Srpskainfo da su ovakava prepucavanja i napadi na opoziciju jasan znak da smo uveliko u predizbornoj kampanji, iako je oktobar 2022. još daleko.

Posjeća, međutim, da iste priče slušamo već godinama i da teške uvrede na račun opozicije nisu ništa novo.

– U pitanju je stara nova poruka, po kojoj su osvjedočene patriote samo stranke na vlasti. One su su ekskluzivni zaštitnici RS, svi ostali koji nisu na toj strani su izdajnici i strani plaćenici – kaže Topićeva.

Ona zaključuje da je Milorad Dodik opoziciju žestoko napao baš u ovom trenutku, kako bi liderima PDP, SDS i DNS uzvratilo za napade na aktuelnu vlast zbog vojne vežbe na Manjači.
Ističe i očiglednu nelogičnost u političkim stavovima vladajućih stranaka, koja se ponavlja već godinama.

-Kada stranke aktuelne vlasti sarađuju sa političkim akterima iz Federacije BiH onda je to razumljivo i dobro, jer su oni jedinica mjere svega dobrog, za razliku od opozicije koja za istu takvu saradnju biva etiketirana teškim uvredama. Ta se matrica, kao pokvarena gramofonska ploča, ponavalja unedogled, uprkos tome što, sustinški, nema razlike između vladajućih stranka i opozicije kada govorimo o odnosu prema Republici Srpskoj – kaže Topićeva.