rasad agrarni fond2.jpg

Predstavnici Agrarnog fonda grada Trebinja podijelili su danas 16.000 rasada paradajza i paprike za 120 poljoprivrednih proizvođača iz ovog grada koji su se javili na javni poziv.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina rekao je novinarima da su rasadi podijeljeni za korisnike koji će saditi za sopstvene potrebe, a četvoro korisnika će ući u kooperantsku proizvodnju sa Fondom, kojem će prodati određene količine plodova.

"Ove godine smo proizvodili hibrid paradajza pink rok, koji je veoma tražen na tržištu, i ukupno smo proizveli 9.600 presadnica paradajza i 6.300 presadnica paprike", naveo je Dutina.

On je napomenuo da je u toku javni poziv za dodjelu sadnica šipka, tako da će u narednom periodu biti podijeljeno njih oko 600.

"Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala iznosi više od 11.000 KM, presadnica paprike, paradajza i nara, a ukupno prošle godine je proizvedeno u vrijednosti 20.000 KM", rekao je Dutina.

On je dodao da kriterijumi za dodjelu rasada nisu bili visoki, potrebna je bila određena dokumentacija i adekvatno zemljište, a svi koji su se prijavili na javni poziv Fonda su dobili rasade.

Dutina je napomenuo da ovaj fond drugu godinu ima odličnu saradnju sa Centrom srednjih škola - Odjeljenjem za poljoprivredu, čiji učenici trećih i četvrtih razreda izvode praktičnu nastavu u plastenicima Fonda, te da će ta praksa biti nastavljena.

rasad agrarni fond1.jpg

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Bojan Vučurević rekao je da je grad ove godine uložio 225.000 KM u razvoj i funkcionisanje Agrarnog fonda.

"Agrarni fond ne samo što koordiniše rad i funkcionisanje poljoprivrednih proizvođača, tako i pomaže plasman njihovih proizvoda na tržište, kroz `Hercegovačku kuću` ili druge kanale prodaje. Postoje i otkupne stanice i hladnjače koje pomažu u čuvanju i plasmanu svih proizvoda na području Trebinja", istakao je Vučurević.

Rade Ninković iz sela Donje Vrbno kod Trebinja, koji je danas dobio rasade paradajza i paprike, zahvalio je Agrarnom fondu, istakavši da je ovo velika stvar za poljoprivrednike.

"Dobio sam oko 100 sadnica paradajza, 60 paprike. Bavim se i proizvodnjom krompira i žita na oko 40 dunuma zemljišta", rekao je Ninković novinarima.