Projekat kulturni centar trebinje.jpg

U trebinjskom Kulturnom centru održana je konferencija za medije povodom sprovođenja aktivnosti projekta "RECulture-Rebrendiranje kulturnih ustanova zapadnog Balkana".

Ovaj projekat dobio je odlične ocjene od strane komisije EU koja je ocjenjivala preko 300 aplikacija i samo je 13 projekata odabrano za podršku i finansiranje, među kojima i projekat trebinjskog Kulturnog centra.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, sport, mlade i obrazovanje Slađana Skočajić je izrazila zadovoljstvo što će mladi umjetnici imati priliku da rade pod mentorstvom najboljih mentora.

"Ovo je veliki projekat koji će našu 'Kulturni centar' uvesti u društvo velikana u regionu i trajno nam otvoriti vrata za razvoj kulture Grada Trebinja. Mi redovno ističemo da je Trebinje grad kulture, ali mislim da je ovaj projekat prva potvrda toga", pojasnila je Skočajićeva.

Direktora Kulturnog centra Miljan Vuković je istakao da je ovo po prvi put da je jedna ustanova iz Republike Srpske nosilac na projektima "Kreativne Evrope", a to je poseban program unutar Evropske unije koji je je namijenjen sektorima kulture i kreativnih industrija. "

"Razmišljajući da su ustanove kulture u Republici Srpskoj, BiH i regionu došle do jednog nivoa da mogu da prave dobre manifestacije i događaje, a nemaju dobro razvijene sisteme komunikacija, ostaju poprilično nevidljive za širu publiku i region. Projekat je kreiran tako da će na kraju njegovog provođenog osam dizajnera koji će proći sve vrste obuke potpuno da preurede čitav izgled pojavljivanja i komunikacija ustanova koje smo odabrali iz Trebinja, Banjaluke, Danilovgrada i Novog Sada", rekao je Vuković.

Vuković je dodao da potrebno 40 mjeseci da ove ustanove budu ravnopravni partneri na kulturnom tržištu Evrope, čime će biti bolja saradnja između kulturnih i kreativnih industrija na zapadnom Balkanu i državama članicama EU.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke Sarita Vujković je naglasila da je ponosna što je najjužniji grad u Republici Strpskoj nosilac ovog projekta i da su jedini iz Republike Srpske, BiH i regiona među projektima koji su prošli ocjenjivačku komisiju EU.

"Ovdje se radi i o velikom broju pridruženih partnera, a među njima je i Evropska prestonica kulture Novi Sad. Pojam dizajna je jako složen kao i pojavljivanje ustanova u javnom prostoru, i na taj način će se cijeli projekta tretirati jer imamo segmente koji se bave edukacijom mladih, zaposlenihu ustanovama kulture. U okviru projekta biće organizovane izložbe i drugi segmenti koji će biti u okviru digitalnih platformi", zakljućila je Vujkovićeva.

Ovaj projekat trajaće 40 mjeseci, a finansira ga Evropska unija kroz program "Kreativna Evropa" u iznosu od 466.852,00 evra. Projekat sprovodi Kulturni centar Trebinje u partnerstvu sa "Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske" iz Banja Luke, "Muzejom Evropske civilizacije i Mediterana" iz Marseja, "Fakultetom dramske umjetnosti" iz Beograda, "Institutom za kulturne politike Fiels GO" iz Beča, "Udruženje Ink" iz Novog Sada i "Umjetničkom kolonijom Danilovgrad" iz Danilovgrada.