sveta liturgija mrkonjici 2021.jpg

U novoizgrađenom i velelijepnom Duhovnom centru u selu Mrkonjići služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom čudotvorcu, koju su predvodile vladike zapadno-američki Maksim i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Ovogodišnja proslava ovog velikog praznika obilježena je u prisustvu velikog broja vjernika iz svih krajeva Hercegovine, te iz susjedne Crne Gore i Hrvatske. Posebno impozantno izgleda novoizgrađeni Duhovni centar, u kome će od danas stalno boraviti dio monahinja iz Manastira Svetog Petra i Pavla kod Trebinja.

Igumanija Petropavlovog manastira mati Pavla rekla je će u okviru Duhovnog centra u Mrkonjićima biti ženski manastir, zbog čega joj je veoma drago što su na današnji praznik došli vladika Maksim koji se u Trebinju i zamonašio, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Mirko Ćurić.

"Duhovni centar počinje ustrojstvom bogoslužbenog života. Nadam se da ćemo uspjeti da realizujemo sve ono što smo zamislili. Potrebna nam je duhovna podrška, a svaka druga će onda doći sama od sebe", navela je mati Pavla.

mrkonjici 2021 (2).jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da se danas obilježava 350 godina od upokojenja jednog od najpoštovanijih svetitelja pravoslavne crkve, čije se svete mošti nalaze u Manastiru Ostrog u Crnoj Gori i nad kojim se dešavaju brojna iscjeljenja i čuda.

On je rekao da je na izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima završena prva faza radova, koju su zajednički finansirali Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije i Grad Trebinje.

"Ovdje nećemo stati i izgradićemo još veći, ali i duhovno snažniji pravoslavni centar kako bi dolazili svi vjernici koji poštuju i mole se ostroškog čudotvorca", dodao je Ćurić.

Prema Ćurićevim riječima, u narednoj fazi radova slijedi izgradnja vidikovca za koji je već potpisan ugovor i za koji su obezbijeđena sredstva, a čija će izgradnja značajno biti olakšana jer su mještani ti koji su dali zemlju.

"Onda nam još preostaju izgradnja konaka i parkinga", naveo je Ćurić.

mrkonjici 2021 (3).jpg

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je srećna što je u prethodnom periodu, kroz institucije na pozicijama na kojima je bila, mogla da učestvuje i doprinese postojanju veličanstvenog Duhovnog centra Mrkonjići.

Cvijanovićeva je kazala i da joj je drago što je lokalna vlast u Trebinju ovaj projekat istakla kao jedan od prioriteta, koji je danas dobio svoju funkciju.

"Milsim da je ovo mjesto gdje se pronalazi balans između duhovonog i materijalnog i drago mi je što ovaj veliki praznik mogu da podijelim sa narodom Hercegovine", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković rekao je da je ponosan na sve izgrađeno u Mrkonjićima, navodeći da je zahvalan vjernom narodu što je izgradio Duhovni centar.

Prvoj liturgiji u novoizgrađenom Duhovnom centru prisustvovali su i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Duhovni centar Mrkonjići vrijedan je oko 2,5 miliona KM, a sredstva su obezbijedile vlade Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.

mrkonjici 2021 (1).jpg