Cvijanovic krivokapic putarina2.jpg

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić simboličnim rukovanjem na naplatnoj rampi u Petijevićima ozvaničili su ukidanje putarine na dijelu puta između Herceg Novog i Trebinja.

Oni su poručili da je ovo veliki dana za dva susjedna mjesta, ali i za Crnu Goru i Republiku Srpsku, BiH.

Istakli su da će ukidanje putarine dodatno povezati dva bratska grada i njihove građene, koji su primjer saradnje.

Predsjednik RS Željka Cvijanović rekla je da veoma cijeni ovaj gest Crne Gore, što je još jedan pokazatelj dobrih prijateljskih odnosa.

Ona je pozdravila ideju o integrisanim prelazima između dvije zemlje.

"To će biti veliki značaj za građane i privredu. Barijere ne smiju da budu prekreke za još bolje odnose, zato ih danas i ukidamo", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je najavila uvođenje avionske linije između Banjaluke i Tivta.

Krivokapić je rekao da je ovo divan dan, jer se dogovor realizovao veoma brzo.

"Vladavina bivšeg režima dovela je do putarine, a zahvaljujući radu ministra finansija Milojka Spajića i predsjednika Herceg Novog Stevana Katića imamo ukinutu putarinu poslije 12 godina", naveo je Krivokapić.

On je kazao da će svi posjetioci sada umjesto plaćanja putarine moći da popiju kafu u Herceg Novom.

Krivokapić je rekao da će granični prelaz između Trebinja i Herceg Novog biti integrisan na Zupcima, što će značajno smanjiti čekanja na granici, a tome će doprinijeti i postavljanje novih skenera.

Zvaničnom ukidanju putarine prisustvovali su i gradonačelnik Trebinha Mirko Ćurić i prvi čovjek Herceg Novog Stevan Katić.

Cvijanovic krivokapic putarina3.jpg

Naplata putarine vršila se od 2009. godine, a Vlada Crne Gore je otkupila preostali dio koncesije, plativši 4.000.000 evra koncesionaru, preduzeću Univerzal Monte".

Cvijanovic krivokapic putarina1.jpg