turisti-trebinje.jpg

Odjeljenje za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo i Turistička organizacija grada Trebinja pokrenuli su kampanju pod nazivom "Gradimo turizam zajedno", u kojoj će se na brži i jednostavniji način moći pronaći svi smještajni kapaciteti u Trebinju.

Bojan Vučurević, v.d. načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo u Gradskoj upravi Trebinje, pojasnio je da se projekat sprovodi zajedno s kompanijom HSS iz Beograda, koja radi na polju centralizovanih rezervacionih sistema, u koje će nakon obuke iznajmljivača smještaja biti uključeno i Trebinje.

"Kroz implementaciju takozvanog centralnog rezervacionog sistema na sajtu Turističke organizacije Trebinja, samo jednim klikom se dobija informacija o smještaju do najsitnijih detalja, slijedeći pozitivnu praksu Zlatibora i Vrnjačke Banje, a to su zasad jedine dvije destinacije u Srbiji koje imaju ovaj program", kazao je Vučurević.

On objašnjava da je veoma bitno za sve iznajmljivače smještaja, od dva ležaja, pa sve do višekrevetnih velikih hotela i kompleksa, da će prva godina održavanja ovog sistema biti dotirana od strane grada Trebinja i Turističke organizacije Trebinje, što znači da će u prvoj godini svi iznajmljivači smještaja biti oslobođeni bilo kakvih troškova, a platforma sistema je kompatibilna sa svim mobilnim uređajima, računarima i sl.

Na ovaj će način, kako kaže, svi iznajmljivači smještaja biti dovedeni u legalnu zonu poslovanja i ravnopravan položaj sa onim koji izmiruju svoje dažbine.

"Gosti su do sada morali da idu na različite sajtove za rezervaciju smještaja, poput Bookinga i slično, gdje nema direktnog kontakta sa iznajmljivačem, a u ovom slučaju će gost, preko sajta Turističke organizacije, moći direktno razgovarati sa iznajmljivačem, ali i ostvariti bolju cijenu jer nema visokih provizija, već su cijene direktne rezervacije znatno niže", pojasnio je Vučurević.

Zoran Arsenić, konsultant na projektu HSS-a, potvrdio je da je Trebinje, pored Zlatibora i Vrnjačke Banje, treći korisnik ovog sistema na Balkanu, u kome će gosti na jeftiniji i sigurniji način obezbijediti svoj smještaj, ali će sa druge strane i iznajmljivači preko direktnog razgovora moći da se informišu kome iznajmljuju svoj prostor i da zarade više jer su provizije dosta manje od dosadašnjih oglašavanja.

"Upravo ovo objedinjavanje će omogućiti malim pružaocima usluga smeštaja da se lakše tržišno pozicioniraju, jer je promocija veliki trošak, a na ovaj će način i pružaoci usluga i sama Turistička organizacija lakše doći do nekih željenih ciljeva kako bi privukli goste koji prvo biraju destinaciju, pa sadržaj i mesto odsedanja, a ovde će imati sve na jednom mestu", pojasnio je Arsenić.

Napominjući da preko 75% ljudi u Evropi koristi internet, on je istakao da će se na ovaj način pokušati targetirati i veći broj gostiju i produžetak sezone na oktobar ili čak i novembar.

Na ovaj će se način cijena promocije smještajnih kapaciteta, u odnosu na Booking, koji uzima gotovo 25% cijene, umnogome smanjiti, za tri-četiri puta, a uzimaće, kako kaže Arsenić, svega nekoliko procenata za pokrivanje troškova sistema, dok je grad Trebinje na sebe preuzeo troškove finansiranja implementacije i instalacije softvera, kao i edukacije korisnika za prvu godinu projekta.