sveti-vasilije-ostroski.jpg

Mitropolija crnogorsko-primorska, Episkopija budimljansko-nikšićka i Episkopija zahumsko-hercegovačka i primorska organizovaće u naredna dva dana Međunarodni naučni skup "Sveti Vasilije Ostroški - 350 godina od prestavljenja".

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske najavljeno je da će obilježavanje ovog značajnog jubileja biti priređeno u Manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju.

Skup će biti otvoren u 10.00 časova u Manastiru Ostrog, a predviđeno je da govore episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić i akademik Jovan Delić.

Zbog situacije sa pandemijom virusa korona, održavanje Skupa biće omogućeno i u onlajn formi, a radni jezici na Naučnom skupu biće srpski, ruski i engleski.

Međunarodni naučni skup u Trebinju će biti održan u ponedjeljak, 10. maja, u Kulturnom centru od 18.00 časova.

O temi "Svetost" govoriće akademik Jovan Delić, magistar Željko Vujadinović, docent Dušan Krcunović i Slobodan Boban Jokić iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

- Ideja je da se hronološki obuhvati razdoblje od 17. vijeka do danas na prostoru Hercegovine, Crne Gore i susjednih područja radovima i diskusijama iz oblasti političke, kulturne i privredne istorije, teologije, istorije umjetnosti, etnografije, folkloristike, arheologije, istorije književnosti, utemeljenim na domaćim i stranim pisanim svjedočanstvima koji bi jasnije rasvijetlili period u kome je živio Sveti Vasilije Ostroški, kao i razvoj njegovog kulta u kasnijem periodu - naveli su iz Eparhije.