Bileca hodocasnici.jpg

U susret 12. maju - danu kada srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Vasilija grupa hodočasnika iz Bileće i ove godine pješači do manastira Ostrog. Na put su krenuli uz blagoslov sveštenika Danila Bora.

Na pokloničko putovanje svake godine grupa iz Bileće kreće 9. maja. Prvi put hodočasnici iz naše opštine na poklonjenje svetim moštima krenuli su 2012. godine.

„Prve godine kada smo organizovali hodočašće bila su dva učesnika. Danas iz Bileće u sklopu više grupa do manastira Ostrog pješači preko 100 hodočasnika. Prošle godine zbog poznate situacije sa virusom korona nismo organizovali odlazak, a evo ove godine idemo u velikom broju“, kaže hodočasnik Miljan Kovačević.

Kovačević kaže da je plan da danas pređu put do Trubjele, gdje večeraju i noće kod porodice Krivokapić koja ih uvijek rado dočeka.

„ Neizmjerno smo zahvalni našim velikim prijateljima Krivokapićima. Uvijek nas dočekaju na najljepši, bratski način. Planiramo da sutra nakon doručka kod njih krenemo prema manastiru i da uz Božiju pomoć u popodnevnim časovima dođemo do manastira“, pojašnjava Kovačević.

U narodu je Sveti Vasilije poznat po svom podvižništvu i mnogobrojnim čudotvornim iscjeljenjima. Poklonička putovanja naroda u Ostrog počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, nastavljena su po proslavljenju njegovih svetih moštiju i traju i danas.